Астрономическата пролет настъпва днес у нас в 23:24 часа. Това е и денят на пролетното равноденствие, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Астрономически пролетта започва с пролетното равноденствие - около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември в Южното полукълбо. Пролетта завършва с лятното слънцестоене - около 21 юни в Северното полукълбо и 21 декември в Южното полукълбо. Пролетните месеци в Северното полукълбо са март, април и май, а в Южното са септември, октомври и ноември. През пролетта дните започват да стават по-дълги от нощта, температурите се повишават, а природата се връща към активен живот.

Днес ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Преди обяд над източните райони от страната все още ще има ниска облачност. В Източна България ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Дневните температури още ще се повишат и преобладаващите максимални ще бъдат между 16 и 21 градуса, в София - около 19 градуса, съобщават метеоролозите от НИМХ.

Слънцето в София изгря тази сутрин в 6 часа и 31 минути, и ще залезе в 18 часа и 37 минути. Продължителността на деня вече е 12 часа и 5 минути. Фазата на луната днес е един ден преди новолуние./БТА