На 22 март отбелязваме Световния ден на водата. Денят поставя акцент върху стойността на водата и какво означава тя за хората.

Обръщаме повече внимание на повишаване на информираността по отношение на глобалната водна криза, като акцентираме върху подкрепата и приноса на всички заинтересовани групи за постигането на
Цел 6 за устойчиво развитие - Вода и канализация за всички до 2030 г., от Целите за развитие за хилядолетието на ООН.

Стойността на водата е много повече от нейната цена - водата има огромна и важна роля за нашите домакинства, култура, здравеопазване, образование, икономика и природната среда като цяло. Ако пренебрегнем някои от тези аспекти, рискуваме да не управляваме правилно този незаменим природен ресурс. С добра координация и сътрудничество между отговорните институции, както и с активното участие на заинтересованите групи и на широката общественост с разбиране на истинската, многоизмерна стойност на този ресурс, можем да защитим водата в полза на всички.

Денят се отбелязва на 22 март всяка година от 1993 г. насам под егидата на ООН и акцентира върху важността на достъпа до питейна вода. Световният ден насочва вниманието към 2,2 млрд. души на планетата, които живеят без достъп до питейна вода. Фокусът е поставен върху предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб.

Дарик