Две органични съединения, които са от съществено значение за живите организми, са открити в проби, извлечени от астероида Рюгу. Това подкрепя идеята, че някои съставки, които са от решаващо значение за появата на живот, са пристигнали на Земята на борда на скали от космоса преди милиарди години.

Учените казаха във вторник, че са открили урацил и ниацин в скали, получени от космическия кораб Hayabusa2 на Японската космическа агенция от две площадки на Рюгу през 2019 г. Урацилът е един от химическите градивни елементи за РНК - молекула, носеща указания за изграждане и функциониране на живи организми. Ниацинът, наричан още витамин B3 или никотинова киселина, е жизненоважен за техния метаболизъм.

Пробите от Рюгу, които изглеждаха като тъмносиви отломки, са пренесени на 250 млн. км обратно на Земята и върнати на повърхността на нашата планета в запечатана капсула, която кацна през 2020 г. в отдалечената пустош на Австралия за анализ в Япония.

Учените отдавна размишляват за условията, необходими за възникването на живот след формирането на Земята преди около 4.5 млрд. години. Новите открития се вписват добре в хипотезата, че тела като комети, астероиди и метеорити, които са бомбардирали ранната Земя, са засяли младата планета със съединения, които са помогнали да се проправи пътят за първите микроби.

Учените преди това откриха ключови органични молекули в богати на въглерод метеорити, намерени на Земята. Но имаше въпрос дали тези космически скали са били замърсени от излагане на околната среда на Земята след кацане.

"Ключовото ни откритие е, че урацилът и ниацинът, които са от биологично значение, наистина присъстват в извънземни среди и може да са били предоставени на ранната Земя като компонент на астероиди и метеорити. Подозираме, че са имали роля в еволюцията на Земята преди живота и вероятно за появата на първия живот", каза астрохимикът Ясухиро Оба от университета Хокайдо в Япония, водещ автор на изследването, публикувано в списанието Nature Communications.

"Тези молекули на Рюгу бяха открити в девствена извънземна среда", каза Оба. "Бяха директно взети проби от астероида Рюгу и върнати на Земята и накрая в лаборатории без никакъв контакт със земни замърсители."

РНК, съкращение от рибонуклеинова киселина, не би била възможна без урацил. РНК, молекула, присъстваща във всички живи клетки, е жизненоважна за кодирането, регулирането и активността на гените. РНК има структурни сходства с ДНК, молекула, която носи генетичния план на организма.

Ниацинът е важен в основата на метаболизма и може да помогне за производството на "енергия", която захранва живите организми.

Изследователите извличат урацил, ниацин и някои други органични съединения в пробите от Ryugu, като накисват материала в гореща вода и след това извършват анализи, наречени течна хроматография и масова спектрометрия с висока разделителна способност.

Органичният астрохимик и съавтор на изследването Йошинори Такано от Японската агенция за морска земна наука и технологии (JAMSTEC) каза, че сега очаква с нетърпение резултатите от анализите на проби, върнати на Земята през септември от друг астероид. Американската космическа агенция НАСА по време на своята мисия OSIRIS-REx събра проби през 2020 г. от астероида Бену.

Оба каза, че урацил и ниацин са открити и на двете места за кацане на Ryugu, който е с диаметър около 900 метра и е класифициран като астероид близо до Земята. Концентрациите на съединенията са по-високи на едно от местата, отколкото на другото.

Пробата от мястото с по-ниски концентрации е получена от повърхностен материал, по-податлив на разграждане, предизвикано от енергийни частици, летящи през космоса, каза Оба. Пробата от другото място е получена главно от подземен материал, по-защитен от разграждане, добави Oba.

Астероидите са скалисти първични тела, образували се в ранната Слънчева система. Изследователите предполагат, че органичните съединения, открити на Ryugu, може да са се образували с помощта на химични реакции, причинени от звездна светлина в ледени материали, намиращи се в междузвездното пространство.

Дневник