По всичко си личи, че пролетта е тук. Цветята цъфтят, дните са по-топли и по-дълги. А градините вече се пълнят със сезонни плодове и зеленчуци. Сега е точният момент, в който да помислите за вашия имунитет. За целта ви предлагаме няколко пролетни суперхрани, с които може да си забъркате нещо вкусно и много полезно.

Ето го и нашият топ списък с най-добрите храни за пролетта:

1.  Коприва

Наричана е още царицата на пролетта. Тя е полезна от корена до цветовете.

За тези, които не знаят листата на копривата притежават кръвоспиращо и противоревматично действие. Влияе върху обмяната на веществат и намаляват кръвната захар. Това се дължи на витамините, солите на желязото и други съединения в състава й.

Прилага се при вътрешни кръвоизливи (маточни, бъбречни, чернодробни) и като усилващо средство.

В българската народна медицина копривата се използва при ревматизъм, ускорено сърцебиене, виене на свят, главоболие, епилепсия, хистерия, кашлица, задух, водянка, жълтеница, при копривна треска и захарен диабет.

2. Магданоз

В българската кухня това е една от най-употребяваните подправки. Но определено магданозът не трябва да се използва само за аромат, защото хранителните му свойства са много повече, отколкото подозирате.

Магданозът е богат на витамин С, провитамин А, бета-каротин, фолиева киселина, алфа-линоленова киселина, омега-3 мастни киселини, както и желязо, калций, калий.

Интересен е фактът, че съдържанието на витамин С в магданоза е три пъти по високо, отколкото в еквивалентното количество портокали.

Според други изследвания пък в една връзка магданоз се съдържа 1/5 от необходимото за организма дневно количество желязо.

3. Череши

Кой не обича сочните и вкусни череши, които са много полезни за нашето здраве. Това се дължи на високите нива на антиоксиданти. Именно те се борят със  свободните радикали и са щит за нашите клетки.

Антоцианините и фибрите в черешите от своя страна са полезни за сърцето, като намаляват метаболитните рискови фактори, подобряват нивата на лошия холестерол и глюкозния метаболизъм.

Те подобтавят и зрението. Освен това намаляват възпалението и благоприятстват лечението на подагра.

4. Маруля

Кой не обича салата от маруля особено през пролетта. Тя осигурява на организма фибри и целулоза, като подобрява храносмилането.

Съдържа витамин А, С, Е, К, минералите калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, манган, селен и цинк.

Най-вероятно малко хора от вас знаят, че зелената салата е богата и на тиамин, рибофлавин, ниацин, фолат, пантотенова киселина и холин.

5. Глухарче

Може да се изненадате, но още през 1875 г. е било установено, че растението е лечебно и има холеретично и холагогно действие. Оказва се, че то действа при редица черндробни и жлъчни проблеми като причинява увеличаване производството на жлъчка (холагоген ефект).

Подходящо е за тези, които имат проблем с функциите на черния дроб. Действа жлъчогонно, пикочогонно, противоглистно и възбужда апетита.

Доста често се използва се при кашлица, запек, екземи, водянка, подагра и болести на далака. Консумацията на глухарче е много подходяща за хора с възпаление на червата, анемия, газове, кръвохрачене, дори и за регулиране на кръвното налягане.

6. Спанак

Той е известен от дълбока древност.

В състава на спанака има фолиева киселина и витамини, които повишават нивото на хемоглобин в кръвта.

Зеленолистният зеленчук съдържа желязо, витамини, минерали и протеини. 

Дрик