Крал Чарлз Трети и високопоставени членове на британската кралска фамилия се събраха днес в замъка Уиндзор за традиционната служба за Великден - първата след възкачването на престола на новия монарх, предаде Ройтерс. 

Към Чарлз се присъедини съпругата му - кралицата-консорт Камила, а също престолонаследникът Уилям с жена си Кейт и трите им деца. Заедно всички те отидоха пеша до близкия параклис "Сейнт Джордж".

Присъстваше и по-малкият брат на краля - принц Андрю, който беше лишен правото да изпълнява кралски задължения, преди миналата година да уреди съдебно дело за сексуално насилие, водено срещу него в САЩ. 

Това е едно от малкото събития, за които всички кралските особи се събират на публично място. Тази година е особено актуално, тъй като е първото след кончината на Елизабет Втора. Освен това е навръх втората годишнина от смъртта на съпруга й - принц Филип, който почина на 9 април 2021 г. И двамата са погребани в параклиса "Сейнт Джордж" в Уиндзорския замък.

Освен това е и 18-ата годишнина от сватбата на Чарлз и Камила, които сключиха брак в Уиндзор през 2005 г.

Изданието "Мейл он съдни" съобщи по-рано за разногласия между монарха и висши духовници от Англиканската църква за участието на представители на други вероизповедания в коронацията на 6 май. Тя е и тържествено религиозно събитие, отбелязва Ройтерс. /БТА