Вулканът Шивелуч в далекоизточния руски полуостров Камчатка изригна в 6:31 сутринта местно време днес и изпрати стълб пепел на височина 10 километра (шест мили), представлявайки повишена заплаха за въздушния трафик, съобщи Екипът за реагиране при вулканични изригвания на Камчатка (KVERT).

Височината на стълба от вулканична пепел, избълван от вулкана, достигна 20 000 метра над морското равнище.

Екипът за реагиране издаде червен код за авиацията, отбелязвайки, че "голям облак пепел" се носи на запад от вулкана и че експлозии на пепел до 15 километра височина могат да възникнат по всяко време. "Продължаващата дейност може да засегне международни и нисколетящи самолети", се казва в съобщението.

Местните власти затвориха училищата и наредиха на жителите в близките села да останат на закрито, тъй като облака от пепел се разпространи на десетки километри около вулкана.

В едно от селата в района - Ключи, слоят вулканична пепел след изригването на Шивелуч е достигнал 8,5 сантиметра, което е рекорд в това населено място за последните 60 години.

Същевременно в акваторията на Авачинския залив, край югоизточното крайбрежие на Камчатка бе регистрирано земетресение с магнитуд 4,5.

Един от най-големите и активни вулкани на Камчатка, Шивелуч, е имал около 60 значителни изригвания през последните 10 000 години, като последното голямо е през 2007 г. Той има две основни части, по-малкият е изключително активна през последните месеци, с връх от 2800 метра (9186 фута), който стърчи от високия 3283 метра Стар Шивелуч.

Дир.бг