Едно от най-забележителните български съкровища – Панагюрското съкровище, замина за Лондон, за да се включи в изложбата “Лукс и власт: от Персия до Гърция” в Британския музея, Лондон. Това съобщиха от Националния исторически музей (НИМ) на своята интернет страница.

Експозицията ще бъде официално открита на 4 май. Тя проследява връзката между богатството и политиката през първото хилядолетие преди новата ера, като представя ослепителни предмети от Европа до Азия.

Във връзка с предстоящата изложба по покана на доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей, се състояха поредица от срещи с куратора на изложбата “Лукс и власт: от Персия до Гърция” д-р Джейми Фрейзър. В резултат на разговорите най-голямата музейна институция в България договори бъдещите професионални отношения с Британския музей за обмяна на добри практики, експерти в областта на музейното дело, археологията и културното наследство.

Заедно с екип на Националния исторически музей д-р Фрейзър разгледа постоянната експозиция на музея, посети Боянска църква и Долината на Тракийските царе.

Д-р Джейми Фрейзър е водещ куратор на изложбата “Лукс и власт: от Персия до Гърция”. Преди това е бил старши куратор в музея на Никълсън към университета в Сидни. Д-р Фрейзър завършва своята докторска степен по археология на Близкия изток в Университета на Сидни през 2015 г.

Той е извършвал теренна археологическа работа в Йордания, Сирия, Афганистан, Узбекистан, Кашмир, Гърция, Камбоджа, Австралия и Соломоновите острови. Ръководи проекта за гробници в Северна Йордания като част от докторантурата си, изследвайки гробни паметници от бронзовата епоха в източна Йордания.

Дарик