Проф. Николай Овчаров изследва от въздуха най-големите древни рисунки в света в пустинята Наска в Перу, съобщава археологът. Пети ден продължава неговото пътешествие в Южна Америка, в Перу и Боливия.

След като се е запознал отблизо със златните съкровища на доколумбова Америка в столицата Лима, ученият тръгва из Андите, като целта му е столицата на империята на инките Куско и Мачу Пикчу.

Преди това Овчаров е извършил наблюдения в друга световна забележителност - уникалните геоглифи - гигантски рисунки върху земната повърхност, изобразяващи хора, животни и предмети. Понякога те са високи по стотина метра и могат да се обхванат в цялост само от значителна височина. Това кара мнозина да свързват рисунките с извънземни цивилизации.

„Днес археолозите са склонни да ги отнасят към голямата индианска култура Наска, съществувала в първите векове на новата ера. Вероятно става дума за религиозни и церемониални съоръжения“, коментира българският учен.

Овчаров е заснел много от рисунките от 200-300 м височина, от борда на самолет. Видял е и последните резултати от археологическите разкопки, сред които мумифицираните глави, принадлежало на заловени в битка пленници. 

БТА