60-годишен мъж от град Нови пазар, нает за куриер от телефонни измамници, прибра парите на баба, но ги изхарчи за собствени нужди. 

За куриозния случай от вчера съобщиха от пресцентъра на шуменската полиция. 

Около 11,30 часа в РУ-Нови пазар постъпил сигнал, че малко по-рано 89-годишна жена от град Плиска е излъгана по телефона, че неин близък има нужда от медицинска помощ и трябва да се дадат пари за лечение. Възрастната жена събрала всички налични пари в дома си - 2040 лева и ги дала на непознат. 

Новопазарските полицаи се задействали светкавично. Разбрали, че 60-годишен мъж от града е харчил в магазини суми, каквито по принцип няма от къде да притежава. Разбрали също, че върнал и стар заем. 

Разпитали мъжа и той бързо признал всичко. Обяснил, че непознат му се обадил по телефона, като му се представил за стар познат. Предложил му работа в строителството, но първо трябвало да вземе пари и да ги занесе в Румъния. Човекът отишъл в Плиска, прибрал парите от жената, но решил да не пътува в чужбина, а да похарчи сумата.

В момента, в който го задържали, в него била останала по-малка част от парите на пенсионерката. Предал ги доброволно на полицаите, след което го задържали за срок до 24 часа.

Още две мулета на ало-измамници са задържани вчера в Шуменско. Това са двама мъже на 37 и 39 години от каспичанското село Църквица. 

На 29-ти март 80-годишна жена от Шумен била измамена по телефона. В обедните часове на стационарния й телефон позвънил непознат мъж, който се представил за лекар. Казал на жената, че след взрив на бойлер дъщеря й е пострадала и има нужда от спешна операция. Жената дала 5000 лева и малко по-късно разбрала, че е измамена. 

Полицаите влезли в дирите на двамата помагачи. С автомобила на по-младия мъж още същия ден те пътували до Румъния, където са оставили част от сумата. Вчера са задържани за срок до 24 часа и са привлечени като обвиняеми. Обвиняемите мъже не са осъждани, единият от тях е реабилитиран. Те са се съгласили да окажат пълно съдействие на разследващите, уточниха от прокуратурата. 

Работата по двата случая продължава.

ШУМ.БГ