Какво прави един град велик? За мнозина най-добрият град в света трябва да бъде безопасен, да притежава дух, култура, зелени площи, и не на последно място забележителен нощен живот.

Но, разбира се, има и други критерии и различни класации. Една от тях беше публикувана преди броени дни. Resonance Consultancy направи класация на 100-те най-добри града в Европа за 2023 г. При съставянето на списъка са взети предвид множество фактори, сред които пешеходна достъпност, атракции, разнообразие, преживявания, нива на заетост и дори хаштагове в Instagram.

Начело на списъка тази година е Лондон. Столицата на Обединеното кралство, наречена от Resonance Consultancy "столица на столиците", е отбелязана в доклада заради новоразширената мрежа на метрото, откриването на нови ресторанти, както и заради привличането на технологични гиганти и съответно разкриването на нови работни места.

След това се нарежда Париж, който е отличен заради новата си велосипедна мрежа и амбициите си да се превърне в пешеходен град, но и заради впечатляващата си железопътна инфраструктура. На трето място се класира Амстердам, който се отличава със своите жилищни проекти, включително изграждането на нов квартал изцяло от дърво. А когато става въпрос за държави... Швейцария е на първо място с три свои града в челната десетка.

Най-добрите градове в Европа през 2023 г.

Лондон, Великобритания

Париж, Франция

Амстердам, Нидерландия

Барселона, Испания

Цюрих, Швейцария

Мадрид, Испания

Берлин, Германия

Рим, Италия

Базел, Швейцария

Женева, Швейцария

Автор : Галина Чолакова - Дир.бг