Владимир Ампов - Графа ще представи най-добрите си песни в концерт пред сградата на общината за Деня на Шумен. Програмата за 11 май и седмицата около празничната дата представи на пресконференция днес зам.-кметът по култура и образование Найден Косев.  

„Тази година се навършват 210 години от първото гражданско честване на Светите братя Кирил и Методий и неслучайно Деня на Шумен ще бъде натоварен с този акцент. Съпътстващи празнични прояви ще има обаче и през цялата седмица около тази дата“, каза Косев. 

На 9 май – Деня на Европа, бул. „Славянски“ в Шумен ще се превърне в трасе на петата лекоатлетическа щафета с ученици от местните училища. В 10,00 часа същия ден пред паметника на загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал“ ще се проведе възпоменателна церемония. Вечерта в 18,30 ч. в зала „Арена“ ще започне концерт на Градския духов оркестър „Михаил Биков“, озаглавен „Нощ на европейската и световна музика“.

На 10 май в 18,30 часа в общинската зала „Венета Вичева“ самостоятелен концерт ще изнесат младите шуменски пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови. 

Деня на Шумен 11 май ще започне в 9,00 часа с традиционния „Час по родолюбие“ и  издигане на флага на Шумен пред всяко училище и детска градина. За 10,45 часа организаторите на честването са организирали празнично литийно шествие от пл. „Кристал“ до сградата на общината с иконата на Кирил и Методий. В 11,00 часа пред кметството ще започне официалната част на празника. След издигането на знамената на Шумен, България и ЕС и поздравителните слова зрителите ще видят нов 20-минутен спектакъл, свързан с азбуката и Кирил и Методий. След това в сесийна зала ще бъдат връчени Наградите на Шумен за изкуство и култура. 

Вечерта в 18,00 часа пред театъра ще бъде запален фестивалния огън на Друмевите театрални празници. В същия час с градинката източно от общината е подготвена празнична програма за децата на Шумен. 

Празничният вечерен концерт за Деня на Шумен ще се състои на сцена на бул. „Славянски“ пред общината. В 20,00 часа за шуменци ще свирят дамите от квартет „Дестини“.  
В 21,00 часа на сцената ще излезе любимият поп изпълнител Графа с неговия балет. Концертът ще завърши в 22,30 часа с грандиозна заря, придружена с лазерни ефекти в небето на Шумен.   

Всички прояви за Деня на Шумен са със свободен вход. Изключение правят представленията на Друмевите театрални празници. 

ШУМ.БГ