Тейлър Суифт избегна подписването на договор за спонсорство на стойност 100 млн. долара с компанията FTX, защото е била единствената знаменитост, която е поставила под съмнение криптообмена, пише изданието Insider позовавайки се на информация от адвокатът, който води колективен иск срещу няколко промоутъри на FTX.

Адвокат Адам Московиц се появи в подкаста "The Scoop", за да обсъди съдебния иск, и заяви, че ищците искат над 5 млрд. долара от известните спонсори на банкрутиралата компания, включително Шакил О'Нийл, Том Брейди и Лари Дейвид.

Адвокатът твърди, че знаменитостите не са положили дължимата грижа, за да проверят дали FTX нарушава закона. "Единственият човек, който открих, че е направил това, беше Тейлър Суифт", каза Московиц пред Франк Чапаро от The Scoop, като добави, че тя се е оттеглила от сделката с фалиралата борса, която е щяла първоначално да спонсорира турнето й, пишe Financial Times.

Условията включвали продажбата на билети като НФТ, въпреки че маркетинговият персонал сподели пред изданието, че "никой не харесва сделката" и смята, че тя е "твърде скъпа".

Всички "ценни книжа", които се предлагат и продават в САЩ, трябва да бъдат регистрирани. В жалба срещу ръководителите на FTX от декември миналата година криптовалутата на компанията, обаче не е била регистрирана по подходящ начин.

"Всъщност Тейлър първа ги попита дали ценните книжа са регистрирани", казва адвокатът Московиц.

Искът му обвинява знаменитостите в популяризиране на нерегистрирана компания, като иска да бъдат възстановени обезщетенията на клиентите, които са загубили пари, след като FTX обяви фалит през ноември миналата година.

Крипто борсата се "взриви" след опасения, че смесването на средства със сестринската ѝ фирма Alameda е довело до масови тегления на клиенти. Тя не разполагаше с достатъчно пари, за да изпълни това искане, отчасти поради пищни разходи и кредитна линия на стойност 65 млрд. долара, твърдят адвокатите.

Сам Банкман-Фрид, основател и бивш главен изпълнителен директор на FTX, бе арестуван на Бахамите месец по-късно и го грозят над 100 години затвор, ако бъде признат за виновен по обвинения, включващи измами с ценни книжа, пране на пари и подкупи.

дир.бг