В днешно време почти всеки се ползва от предимствата, предоставяни от притежанието на лаптоп. Без значение, дали е служебен или собствен, той е доста удобен, тъй като на него може да свършим почти всички задачи, от която и да е точка на света. За целта, при повечето лаптопи днес, се набляга на лесната преносимост, обусловена от лекотата в теглото и компактността. 

Ако искаме да ни е верен и услужлив дълго време, е важно да знаем и как да се грижим правилно за него. Един от най-често срещаните проблеми, е нагряването на частите, заради прекомерно използване или неправилна експлоатация. 

Хубаво е да се запознаем с причините, предизвикващи този проблем, както и да знаем как да предотвратим подобна ситуация в бъдеще. 

Какво се случва, когато компютърът се нагрява?

Докато използваме лаптопа си, процесорът и всички работещи елементи излъчват топлина. За да не пречи на работата на устройството, температурата трябва да варира максимум между 50° и 90°С, в зависимост от всяка отделна част. При прекомерно нагряване, най-вече при ползването на по-тежки програми или гейминг, компютърът започва да работи по-бавно, да издава странен шум, да излъчва топлина при допир или да се изключва сам. 

Забележите ли някои от тези особености, тогава задължително се погрижете за изправността и правилната му поддръжка, за да не настъпят по-сериозни конструктивни повреди, предизвикани от нагряването.

бюджетен лаптоп

Как да предотвратим загряването на лаптопа?

Специалистите от Пласико съветват да се погрижим навреме за нагряването и да се информираме добре за правилната поддръжка. Някои от съветите са следните:

  • почистване – всеки компютър притежава охлаждаща система, състояща се от вентилатори, които издухват нагрятия въздух и го изкарват през вентилационни отвори. Ако вентилаторите не са в изправност или отворите са замърсени, това няма как да се случи, при което се наблюдава прекомерно нагряване. Затова е важно, при признак на проблем, лаптопът да се занесе за почистване на вентилаторите в компютърен сервиз;
  • охлаждаща поставка – използването на охладителна поставка спомага за предотвратяване на нагряването. Този вид охладител е изработен така, че да задвижва въздуха, излизащ от устройството, защото по този начин лаптопът няма контакт с друга затапваща го повърхност;
  • паста – поставянето на топлинна паста на процесора или смяната на старата, от специалист в сферата, е друг вариант за оптимизиране, защото тя е топло и електропроводима;

Това, което може да направим сами, е да вземем превантивни мерки срещу нагряването, като ръчно премахване на прахта от цялото тяло, избягване на меки повърхности, върху които да стои включен, тъй като възпрепятстват охлаждането. При избор на нов преносим компютър, трябва да се обърне внимание на охладителната му система и дали разполага с технология за енергоспестяване.

Всички тези съвети ще благоприятстват цялостното оптимизиране на лаптопа ви и ще доведат до подобряване на производителността му, за да има дълъг живот и да е винаги в изправност, когато ви потрябва.

 

*Съдържание на plasico.bg