Ракетната система "Старшип" на компанията SpaceX избухна броени минути след старта, макар да бе предвидено полетът ѝ да продължи около 90 минути. Засега не са ясни причините за разпадането на най-голямата и най-мощна ракета в историята, но това стана над океана, така че няма да има щети и пострадали. Полетът е без астронавти.


Екипът на земята реагира с бурни аплодисменти, защото самият факт, че високата 120 м ракета успя да се издигне от стартовата площадка, вече е основание за задоволство.


Целите, които си поставяше компанията на Илън Мъск, също са скромни и тя настояваше, че най-важното е да се съберат всякакви данни за това докъде е достигнала разработката. Дали това ще е удовлетворително за инвеститорите и НАСА тепърва ще се види, защото се смята, че този старт показва накъде отиват плановете за полети до Луната и един ден до Марс.


Гигантската ракета на SpaceX избухна минути след старта, но екипът е доволен© Reuters

Секунди след старта се видя, че няколко от 33-те двигателя на първата степен на носителя, известна като Super Heavy, не работят. След малко те станаха пет.


На около 34-35 км от земята цялата система започна да се върти, без да се е отделила втората степен Starship, на която е кръстена цялата ракета. Последва експлозия на четвъртата минута.


Компанията обяви старта от Бока Чика в Тексас за успех, но се чакат подробности дали той ще бъде зачетен като исторически момент за оглавяване на класацията за конструкция без конкурент в света. Концепцията е и двете части да се завръщат на земята за повторна употреба. Прототипи на Starship направиха самостоятелни излитания до около 10-12 км височина, но никога досега цялата сглобена система не е правила това.


През февруари бяха тествани 31 от 33 двигателя на Super Heavy, като бяха запалени за 10 секунди, докато първата степен бе монтирана вертикално.

Дневник