Стотици хора се събраха, за да настояват за освобождаването на кафява мечка, която в началото на месеца рани смъртоносно млад мъж, бягащ за здраве в Северна Италия, предаде ДПА.

Днес в ранния следобед около 300 протестиращи се събраха пред центъра за защита на животните „Кастелер“ в провинция Трентино, където сега се отглежда женската мечка, по информация на агенция АНСА.

Освен че призоваха за освобождаването на мечката, известна като JJ4, те се обявиха и срещу правителството на провинцията начело с Маурицио Фугати, което нареди животното да бъде застреляно.

След жалба на активисти за правата на животните обаче съдът спря изпълнението на заповедта.

В протеста се включиха различни асоциации за защита на животните, както и частни лица, някои дори пристигнаха от чужбина.

Протестиращите призоваха и за пускане на свобода на всички мечки в плен. Те носеха плакати с лозунги "Мечките са жертви на провинциалното правителство" и "Тези, които разделят майки и деца, са чудовища“. JJ4 беше отделена от трите си малки, когато беше хваната.

JJ4, наричана още Гая, е сестра на Бруно, мечок, убит в южната германска провинция Бавария през 2006 г.

В началото на април Гая е нападнала и убила 26-годишен мъж в Трентино.

След залавянето й в средата на месеца 17-годишната мечка е държана в заграждение за дивеч заедно с друга мечка, идентифицирана като M49. Съдебното заседание за съдбата на JJ4 е насрочено за 11 май.

Междувременно в Италия избухна разгорещен дебат относно съжителството на мечки и хора, отбелязва ДПА.

БТА/Днес.бг