Изследване хвърля нова светлина върху произхода и състава на планетата Марс, предаде Прес асосиейшън/ДПА.

Проучването дава информация за течното ядро на Червената планета, която задълбочава разбирането за формирането и еволюцията й.

Изследването разкрива първите засечени звукови вълни, преминаващи в марсианското ядро, като установява, че то е малко по-плътно, отколкото се смяташе досега.

Измерванията на т.нар. сеизмични вълни показват също, че ядрото е по-малко спрямо досегашните данни, и се състои от смес от желязо и много други елементи.

Учените твърдят, че откритията им са още по-забележителни, тъй като първоначално мисията е била планирана да продължи малко повече от една марсианска година (две земни години).

Въпреки че марсианските бури ускоряват натрупването на прах и намаляват мощността на апарата на НАСА "Инсайт", американската космическа агенция реши да удължи престоя му и той събира данни, включително сигналите за трусове на Червената планета до края на миналата година.

"Допълнителното време за мисията със сигурност се отплати. Направихме първите наблюдения на сеизмични вълни, преминаващи през ядрото на Марс", каза водещият автор д-р Джесика Ървинг от Бристолския университет.

"Два сеизмични сигнала - един от много далечен марсиански трус и един от удар на метеорит в отдалечeна част на планетата, ни позволиха да изследваме марсианското ядро със сеизмичните вълни".

"Тези първи измервания на еластичните свойства на ядрото на Марс ни помогнаха да проучим състава на планетата. Вместо да бъде само кълбо от желязо, то съдържа и голямо количество сяра, както и други елементи, включително малко водород".

В проучването, ръководено от изследователи от Бристолския университет, са използвани данни от роботизирания космически апарат "Инсайт" на НАСА, предназначен да изследва вътрешността на Марс, за да се сравнят сеизмичните вълни, преминаващи през ядрото на планетата с тези в по-повърхностните райони на Червената планета.

През 2018 г. спускаемият апарат разположи на марсианската повърхност широколентов сеизмометър, който позволява установяването на сеизмични събития, включително трусове и метеоритни удари.

Заключенията на специалистите са публикувани в изданието "Протоколи на Националната академия на науките".

БТА