Британският крал Чарлз и съпругата му Камила откриха в Ливърпул сцената, на която следващия месец ще се проведе конкурсът „Евровизия" за 2023 г., съобщи Ройтерс.

Чарлз и кралицата консорт, чиято коронация ще се състои няколко дни преди музикалния форум, се срещнаха с британската представителка Мей Мюлер и участваха в записването на сегмент от детското телевизионно развлекателно предаване „Блу Питър“. „Ще ви гледаме с голям интерес и ще ви насърчаваме“, каза кралят на Мюлер.

Ливърпул ще бъде домакин на конкурса от името на последния победител Украйна, след като Киев няма възможност да организира конкурса заради руското нашествие. Великобритания се класира на второ място в конкурса миналата година.

На първия полуфинал на 9 май ще се представят Ирландия, Сърбия, Латвия, Норвегия, Португалия, Хърватия, Малта, Швеция, Молдова, Швейцария, Израел, Нидерландия, Финландия, Азербайджан и Чешката република.

На втория полуфинал на 11 май сили ще премерят Армения, Кипър, Румъния, Дания, Белгия, Исландия, Гърция, Естония, Албания, Австралия, Австрия, Литва, Сан Марино, Словения, Грузия и Полша. 
Финалът ще е на 13 май.

След отброяване от страна на зрителите Чарлз и Камила откриха сцената на състезанието в зала "Ливърпул арена", като натиснаха голям розов бутон, което запали серия от цветни танцуващи сценични светлини под звуците на пулсиращ ритъм.

Британското правителство заяви, че ще задели специално 3000 билета за „Евровизия“ за разселени украинци и ще предостави 10 млн. паунда за провеждането на песенния конкурс.

През следващия месец ще се проведат и редица тържества в цяла Великобритания, свързани с официалната церемония по коронацията на крал Чарлз Трети в Уестминстърското абатство на 6 май.

Дарик