Аукционната къща "Кристис" предлага на онлайн търг стотици бижута, принадлежали на австрийската милиардерка Хайди Хортен, чийто съпруг - германски бизнесмен, е натрупал богатството си по времето на нацистите, предаде АФП.

Повече от 700 скъпоценности на австрийката (1941 - 2022 г.) са част от колекция, оценена на над 150 млн. щатски долара.

Онлайн аукционът започва на 3 май и ще продължи до 15 май, а на 10 и 12 май четиристотин лота ще бъдат предложени на присъствен търг в Женева. Виртуално наддаване е планирано и за ноември.

Приходите могат да надхвърлят предишните рекорди на "Кристис" от продажбите на собственост на актрисата Елизабет Тейлър през 2011 г., както и на друга колекция ценности през 2019 г. Постъпленията от всяка от тях надхвърлиха 100 млн. щатски долара.

В лотовете са изключителни творения на "Картие", Хари Уинстън, Рене Боавен, "Ван Клиф енд Арпелс" от 20-и век, както и ценна селекция от перли, нефритени изделия, дело на "Булгари" от 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век.

Австрийската милиардерка почина през юни 2022 г., няколко дни след като откри частен музей във Виена, в който показа колекцията си от произведения на изкуството. Според изданието "Форбс" богатството й възлиза на 2,9 млрд. щатски долара.

Хайди Хортен е родена в австрийската столица и е дъщеря на гравьор. Тя работи в адвокатска кантора, след като завършва училище за хотелиери. Според информация, предоставена от "Кристис", австрийката се запознава с бъдещия си съпруг - над 30 години по-възрастен от нея - по време на почивка в провинцията, където Хайди е с родителите си. Сватбата й с Хелмут Хортен е през 1966 г.

Собственик на една от най-големите вериги универсални магазини в Германия, той умира през 1987 г. в Кролио, в швейцарския кантон Тичино, където се намира и фондацията, носеща неговото име.

Организацията го описва като "предприемач със силно чувство за социална отговорност", който в края на 50-те години на миналия век отваря "първия германски супермаркет, основан на американските потребителски навици".

В сайта на кантона Тичино се казва, че Хортен "изгражда империята си въз основа на германски модел”, отбелязва АФП. Според публикуваната информация бизнесменът "създава империята си от 30-те години на миналия век, когато придобива множество имоти".

През 1936 г., три години след като Адолф Хитлер става канцлер, Хортен придобива базираната в Дуисбург текстилна компания "Алсберг", когато еврейските ѝ собственици бягат. А преди войната той става собственик на още няколко магазина, притежавани от евреи. По-късно е обвиняван, че се е възползвал от въведените от нацистите мерки за предприятия и имоти на хора с еврейски произход.

"След края на Втората световна война е заловен от британците и е изпратен до 1948 г. в Западна Германия", става ясно още от сайта на кантон Тичино.

Според доклад, публикуван през януари 2022 г. и изготвен от историци по поръчка на фондация "Хортен", бизнесменът е бил член на нацистката партия, но е изключен от нея, а впоследствие е и оправдаван.

Източникът на богатството, което съпругата му наследява, обаче, поставя под съмнение търга, който беше вече разкритикуван от историци в медиите.

На своя уебсайт "Кристис" подчертава, че "бизнес практиките на Хортен през нацистката епоха, когато той купува еврейски предприятия, продадени под натиск, са добре документирани".

Аукционната къща също така посочва, че приходите от продажбата на ценностите ще бъдат предоставени на фондация "Хайди Хортен", създадена през 2021 г. Средствата ще отидат за медицински изследвания, благосъстоянието на децата и за други филантропски дейности, които богатата наследница подкрепя в продължение на много десетилетия.

"Кристис" пък ще предостави "значителна" част от комисионите от търга на "организация, която подпомага изследванията и образованието за Холокоста".

БТА