Всеобщо осмиваният през 2008 г. филм на М. Найт Шаямалан "Явлението" може би е предвидил едно нещо правилно.

Според канадски и френски изследователи
 облаците на хоризонта са потенциално зловещи не защото сигнализират за приближаваща буря, а защото в скорошно проучване е установено, че те пренасят на дълги разстояния устойчиви на лекарства бактерии.
 

"Тези бактерии обикновено живеят на повърхността на растителността като листата или в почвата", казва водещият автор Флоран Роси.

"Установихме, че те се пренасят от вятъра в атмосферата и могат да пътуват на дълги разстояния - по целия свят - на голяма височина в облаците", каза той пред агенция АФП.

Откритието е публикувано миналия месец в списание „Science of The Total Environment edition“.

Изследователите от Университета Лавал в Квебек и Университета Клермон Оверн в Централна Франция са търсили гени, устойчиви на антибиотици, от бактерии, открити в проби от облаци.

Пробите са взети между септември 2019 г. и октомври 2021 г. от станция за атмосферни изследвания, разположена на 1465 метра надморска височина на връх Пюи дьо Дом, спящ вулкан в Централна Франция.

Анализът на извлечената мъгла показа, че тя съдържа между 330 и над 30 000 бактерии на милилитър облачна вода, при средна стойност от около 8000 бактерии на милилитър.


Те идентифицираха в бактериите и 29 подтипа гени, устойчиви на антибиотици.

Лекарствената резистентност възниква, когато бактериите са изложени на въздействието на антибиотици и в продължение на поколения развиват имунитет.

Здравните органи многократно са предупреждавали, че тези адаптации се превръщат в това, което в проучването се описва като "сериозен санитарен проблем в световен мащаб", като усложняват, а в определени случаи правят невъзможно лечението на някои бактериални инфекции, тъй като употребата на антибиотици в здравеопазването и селското стопанство продължава да нараства.

Проучването не предлага заключения относно потенциалните последици за здравето от разпространението в атмосферата на устойчиви на антибиотици бактерии - според оценката само 5 до 50 % от организмите могат да бъдат живи и потенциално активни.

Но Роси предполага, че рисковете вероятно са малки.

"Атмосферата е много стресираща за бактериите, а повечето от тези, които открихме, бяха бактерии от околната среда", за които е по-малко вероятно да бъдат
вредни за хората, обясни той. "Така че хората не трябва да се страхуват да се разхождат в дъжда."

"Не е ясно дали тези гени биха се предали на други бактерии", добави Роси.

Наблюдението на атмосферата обаче би могло да помогне да се определят източниците на устойчиви на лекарства бактерии, подобно на тестовете за COVID-19 и други патогени в отпадъчните води, "за да се ограничи тяхното разпространение", каза той.

Дарик