Участниците в тазгодишното 67-о издание на песенния конкурс "Евровизия" бяха посрещани в Ливърпул с официална церемония, състояла се в неделя вечерта, предадоха Ройтeрс и Пи Ей мидия/ДПА.

Събитието беше наречено "Тюркоазеният килим" - вариант на традиционния за подобни форуми червен килим.

Британският град е домакин на форума от името на миналогодишния победител - Украйна, където не е безопасно да се проведе "Евровизия" заради руското нашествие.

Церемонията за посрещането беше поверена на олимпийската състезателка Сам Куек и на украинския водещ Тимур Мирошниченко, а всички 37 изпълнители се появиха на тюркоазения килим, за да приветстват града домакин, отбелязва Пи Ей мидия/ДПА.

Почитателите на "Евровизия" се наредиха от едната страна, развявайки знамена и шалове в подкрепа на своите страни.

Певицата Моника Линките, която ще представя Литва в конкурса, каза, че за нея е чест да участва, въпреки че усеща "голяма тежест върху раменете си". Тя ще изпълни песента "Stay" на полуфинала в четвъртък.

Латвийската банда "Съдън лайтс" отдаде почит на най-известната ливърпулска музикална група "Бийтълс". Членовете й се появиха на тюркоазения килим с тоалети като тези, носени от "Бийтълс" на обложката на албума "Abbey Road".

Първият полуфинал на конкурса е на 9 май, вторник, а вторият - на 11 май, четвъртък. Победителят в песенния конкурс "Евровизия" ще стане известен на 13 май.  

БТА