Интерпол започна безпрецедентна кампания, насочена към широката общественост, с чиято помощ се надява да бъдат идентифицирани телата на 22 жени, открити в течение на няколко десетилетия в Германия, Белгия и Нидерландия, и да се постигне напредък в разследването на тези т.нар. студени досиета, съобщи "Франс прес", цитирана от БТА.


Първото тяло е намерено на паркинг на магистрала в Нидерландия през октомври 1976 г., а последното - в общински парк в Белгия през август 2019 г. Телата не могат да бъдат идентифицирани от националните полицейски служби "отчасти" защото жените не са от тези държави, според Интерпол.


"Възможно е тези тела да са били оставени там, където са открити, за да се затрудни разследването на престъпленията", подчертава още в изявлението си международната организация за полицейско сътрудничество.


Тя публикува на своя уебсайт и в социалните мрежи информация, която преди това е била запазена за вътрешно ползване и се съдържа в нейните "черни бюлетини", с които се издирва информация за неидентифицирани човешки останки.


За всяка от 22-те жертви е публикувана снимка, базирана на технология за реконструкция на лицето, както и информация за мястото и датата на откриване на тялото, лични предмети, дрехи и контекст.


Разгледани са всички улики, които се смятат за необходими за решаването на тези случаи. Разследванията са в застой и се надяваме, че вниманието на обществеността ще им позволи да продължат напред, заяви Франсоа-Ксавие Лоран, ръководител на базите с ДНК данни в Интерпол.


"Семейството, приятелите, колегите, които един ден престават да виждат дадения човек", биха могли да предоставят информация, "дори малка улика".

Идентифицирането на тялото има две цели: да се установи името на този човек и да се предупредят семействата, както и да се открият следи за намиране на заподозрени в случай на убийство, подчерта Лоран. Тези различни случаи нямат връзка помежду си, но са в общ международен контекст, уточни той.


"Смята се, че някои от тези жени идват от райони в Източна Европа", се казва в изявлението. "Това може да са жени, решили да отидат на туристическо пътуване, но също и потенциални жертви на трафик на хора".


Кампанията за идентифициране може по-късно да бъде разширена, като бъдат включени и други случаи.


В съобщението на сайта на организацията се отбелязва, че в операцията, наречена "Идентифицирай ме" Интерпол за първи път оповестява публично някои подробности от "черните бюлетини", които се използват за търсене на информация за неидентифицирани тела и за установяване на обстоятелствата около смъртта.


Те могат да включват информация за мястото, където е било намерено тялото, описание на тялото или облеклото и всякакви други подробности, които могат да бъдат от значение за идентифицирането на починалия.

Би Би Си отбелязва, че черните бюлетини обикновено се разпространяват само вътрешно сред мрежата от полицейски сили на Интерпол по целия свят.

Германия, Белгия и Нидерландия са съставили списък от 22 случая, които се опитват да разрешат, и са поискали от Интерпол да публикува подробностите. Белгийската полиция е представила седем случая, Германия - шест, а Нидерландия - девет.


Повечето от жертвите са на възраст между 15 и 30 години.

Дневник