Искането на г-жа Габриел за отстраняването на г-н Гешев трудно предизвиква у мен възторг. Когато през 2019 г. върнах предложението на ВСС за назначаването на Гешев за главен прокурор, квотата на партията на г-жа Габриел го преизбра, и то с мнозинство, с единодушие.

Това каза президентът Румен Радев относно искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, което вчера кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС заяви.

Когато преди три години поисках оставката на Иван Гешев, партията на г-жа Габриел не само го подкрепяше, тя беше в колаборация с него.

Когато преди две години назначеният от мен служебен министър на правосъдието поиска отстраняването на Иван Гешев със същите мотиви, квотата на партията на Габриел го спаси, отново единодушно.


Затова в момента виси един много важен въпрос: дали заявката на Габриел е плод на закъсняло с три години просветление - внезапен катарзис, или на определен интерес на хората, които стоят зад Габриел?

България загуби 3 г., в които внесените от моите служебни правителства в прокуратурата множество сигнали за мащабни злоупотреби прашасват. Корупцията е неразкрита, чувството за справедливост е смазано, а политическият процес е заприщен.

Затова силно се надявам бъдещият премиер на България да узрява своевременно за важните за България решения, допълни Радев.

От месеци говорим за съставянето на този кабинет, нека наистина да стане, но всичко ще стане ясно, когато партията мандатоносител внесе при мен състава на кабинета, допълни Радев, който е на посещение в Южна Африка.

Днес.бг