С парадно дефиле на  мажоретните състави и символично пускане в небето на макет на мажоретка бе даден старт на Националния фестивал на мажоретния танц „Мадарски конник“ в Шумен.

Успех на фестивала и на участниците пожелаха Даниела Савчева от Община Шумен и Юлия Мумджиева, едно от златните момичета на българската художествена гимнастика и зам.-председател на Български чирлидинг съюз. Прозвучаха химните на България, ЕС, Шумен и на фестивала.

В тазгодишното издание на „Мадарски конник“ се представят 24 мажоретни състава с над 500 състезатели от Шумен, Русе, Велико Търново, Горна Оряховица, Бургас, Карнобат, Казанлък, Стара Загора, Ботевград, Левски, Тервел, Нови пазар и Попово. Домакинът Шумен ще бъде представен от спортния клуб „Ритмик“ и състави към училища и детски градини.

След цветното откриване на фестивала се проведе и първата му състезателна част, която бе в категория „марш парад на 100 м.“ Победител стана съставът на спортен клуб „Ритмик“ от Шумен.

В неделя, 14 май, от 10.00 часа в зала „Арена Шумен“ ще започне състезанието в останалите категории. Награждаването и закриването на мажоретния фестивал са от 16.00 часа.

Националният мажоретен фестивал „Мадарски конник“ се провежда всяка година и е част от майските културни празници на града.

ШУМ.БГ