18-годишният Жечко Кюркчиев призна напълно вината си за инцидента, при който септември м.г. на кръстовището пред “Практикер” загина 23-годишната Светомира Станчева.

Като частни обвинители бяха конституирани близките на Светомира, както и другата жена, която пострада в същия инцидент – Милена Сабинова.

Делото ще се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, което автоматично ще намали присъдата му с 1/3. Това стана на разпоредителното съдебно заседание по делото, което се гледа днес от шуменския окръжен съд.

В съдебната зала Кюркчиев дойде с родителите си. Там бяха и тези на жертвата - Анатолий и Радосвета Накеви. Преди старта на делото майката на Жечко Кюркчиев се приближи до масата на почерненото семейство и им каза "уверявам ви, че той ще си получи наказанието".

Адвокатът на Кюркчиев Ивайло Йорданов поиска да не се призовават свидетели и вещи лица, с изключение на двама, които да дадат характеристични данни за подсъдимия и за психическото му състояние след инцидента.

"Когато наближавах кръстовището, карах с 88 км/ч. Погледнах напред и видях, че пътят е чист. Когато наближих повече, видях, че в кръстовището навлиза кола. Намалих скоростта и помислих, че ще мога да мина преди другата кола. Винаги съм спазвал правилата за движение и не съм карал с превишена скорост. Съжалявам", каза в обясненията си пред съда Кюркчиев. Според обвинителния акт, колата му обаче е навлязла в кръговото със 103,7 км/ч.

По думите на подсъдимия, от деня на инцидента до сега той пие успокоителни и не иска нито да кара, нито да се качва в кола.

Съдия Димчо Луков даде ход на делото по същество.

Изслушани бяха показанията на съученик и на чичото на Кюркчиев. Двамата казаха, че той е преживял инцидента много тежко психически и оттогава много се е променил. 

Стана ясно и че вече е приет да следва в Техническия университет във Варна.

Адвокат Ивайло Йорданов поиска на подзащитния му да се направят психиатрична и психологическа експертизи. Те трябва да са готови до следващото заседание по делото.

Съдия Луков го насрочи заседание за 15-ти юни от 9,00 часа. 

Преди това по искане на защитата на семейството на Светомира съдът прие да бъдат разпитани още двама свидетели. Те са виждали Жечко Кюркчиев да шофира автомобил след инцидента на 28-ми септември. 

Припомняме, че обвинителният акт е изготвен от Софийска градска прокуратура за причиняване на смърт по непредпазливост по чл.343, ал.4 от НК във вр. с чл.343, ал.3 от НК във вр. с чл.343, ал.1, ч.“б“ и „в“ от НК във вр. с чл.342, ал.1 от НК.

Така подсъдимият може да получи затвор от 3 до 15 години.

Според обвинителния акт Кюркчиев е нарушил правилата за движение по пътищата и движейки се с превишена скорост не пропуснал превозно средство, движещо се по път с предимство. Така е възникнало пътнотранспортно произшествие, причинило смъртта на Светомира Станчева и средна телесна повреда на Милена Сабинова.

ШУМ.БГ