Международният кинофестивал в Кан се открива тази вечер със завръщането на актьора Джони Деп, който е под прицел след съдебното дело срещу бившата му съпруга по обвинения в домашно насилие, предават тамошните медии.

Водеща на церемонията за откриването ще бъде актрисата Киара Мастрояни, а противниците на пенсионната реформа във Франция може да се изкушат да използват събитието като трибуна. Преминаването по стълбите на Фестивалния и конгресен център ще бъде наблюдавано особено внимателно.

На червения килим се очаква завръщането на изпадналия в немилост бивш Джак Спароу от "Карибски пирати". Режисьорката Майвен му даде главна роля - тази на Луи Петнадесети, в "Жана дю Бари" - филмът, който ще постави началото на форума. Самата тя пък се превъплъщава в образа на любимката на краля.

Символично е завръщането на булевард "Кроазет" на американския актьор, който се смята за жертва на непримиримостта на филмовата индустрия след скандала #MeToo.

Запитан за избора на откриващата вечерта лента, директорът Тиери Фремо подчерта, че се е интересувал от Деп "като актьор", на когото нищо не забранява да снима и чието представяне в продукцията определи като "изключително".

Фремо каза, че не е следил нашумялата съдебна сага между холивудската знаменитост и бившата му съпруга - Амбър Хърд, отправяли си взаимни обвинения в домашно насилие и клевети.

Джони Деп накрая спечели делото за клевета в САЩ, но Амбър Хърд трябваше да изтърпи порой от нападки. Накрая тя изчезна от публичното пространство, след като "загуби вяра в американската правосъдна система".

На въпрос на АФП за решението да ангажира Джони Деп в продукцията, Майвен обясни, че е снимала "миналото лято, (когато) той приключваше втория си съдебен процес. Бях изпълнена с притеснения, мислех си: какво ще стане?"

Режисьорката казва, че "много добре е знаела на какво се излага, показвайки американски актьор в тази роля". Но все пак решила, че е "по-добре е да имаш актьор, който се отдава с тяло и душа".

Самата Майвен има проблеми със закона, тъй като наскоро е нападнала журналист в ресторант.

Прожекцията на "Жана дю Бари" дава официален старт на 76-ото издание на най-големия филмов фестивал в света. Церемонията за откриването му ще бъде водена от актрисата Киара Мастрояни под официалния плакат на събитието, на който е майка ѝ Катрин Деньов.

Миналата година изненадата на форума беше включването на живо на украинския президент Володимир Зеленски в разгара на руската инвазия. Сега синдикатът Обща конфедерация на труда обеща да "направи собствено кино" и да използва медийното отразяване на фестивала, за да изрази несъгласието си с пенсионната реформа.

В сряда ще започне надпреварата за наградата "Златна палма" с прожекцията на филма "Чудовище" на японския режисьор Хироказу Корееда, който се бори за второ отличие в Кан след "Семейна афера" (2018).

Журито, председателствано от Рубен Йостлунд, ще се събере преди това, за да даде първата си пресконференция, предава БТА. Освен шведският режисьор, който миналата година спечели втората си "Златна палма" за "Идиотският триъгълник", част от него са американсикят актьор Пол Дейно ("Мис Слънчице", "Семейство Фейбълман"), сънародничката му Бри Ларсън, както и френската режисьорка Джулия Дюкурно ("Златна палма" 2021 за "Титан").

В конкурсната програма са включени общо 21 филма, сред които такива на рекордните седем жени режисьори.

Кинофестивалът в Кан ще продължи до 27 май.

дир.бг