Експертите признават, че дори те били изненадани, когато водолазите открили древен път на 7000 години, погребан под пластове морска кал. Древната структура е открита, след като археологът Игор Борзич от университета в Задар забелязва "странни структури" на близо 5 м под водата в залива Градина, край бреговете на Хърватия, пише The Independent.

Потопеният път някога е свързвал остров Корчула с праисторическо селище, което е принадлежало на морска култура, известна като Хвар. Университетът публикува кадри от невероятното откритие. На него се вижда каменният проход, с диаметър около 4 метра.

Археолозите смятат, че хората са вървели по този път "преди почти 7000 години", като радиовъглеродното датиране на дървесина, в близост до обекта, разкрива неподозирани досега факти за древната култура. "При подводните археологически проучвания на потопения неолитен обект Солине на остров Корчула археолозите откриха останки, които ги изненадаха", се казва в изявление на университета в Задар. "Под пластовете морска кал те откриха път, който е свързвал потъналото праисторическо селище на културата Хвар с брега на остров Корчула." Борзич и екипът му откриват и друго "почти идентично" селище от другата страна на остров Корчула.

На мястото, което се намира на дълбочина 4-5 м, са открити неолитни артефакти, включително каменна брадва, остриета и жертвени фрагменти.

В допълнение към подводните проучвания, археолозите разкопават древни обекти на сушата, както и пещера в близкия град Вела Лука, която е била обитавана от много различни култури, включително Хвар. Съвсем скоро се очаква да бъдат оповестени резултатите от проучванията.

Дир.бг