Много хора избират красивия естествен камък за облицовка в интериора и екстериора. Чрез него се доближават до природата и създават изключителна красота в жилището си. Този метод е дълготраен и дори десетилетия остава в първоначалния си вид. Но това не може да се твърди за дървените и пластмасовите плоскости. Препоръчваме ви да заложите на травертин за стена ноче. 

Продуктът създава уют и топлина в пространството, където е поставен. Предлага се в най-разнообразна обработка и текстура. Може да бъде полиран, шлайфан, опесъчен или античен. Ноче е с по-голяма твърдост, в сравнение с друг вид.

Какво представлява травертинът?

Той продължава да бъде един от най-предпочитаните естествени камъни в интериорния и екстериорния дизайн. Използва се като фасадна облицовка на жилището, за банята, за стените и пода в кухнята, за стъпалата и като външна настилка. Големи залежи от него има в Тиволи, Италия. Травертинът е междинен продукт от варовик и мрамор. Цената му е много по-достъпна, за разлика от тази на мрамора. Неговият добив става в каменоломни, като първо се отделят големи блокове, след което се режат на плочи. 

Дизайнерите много харесват специфичната пореста повърхност на травертина, защото изглежда естествено и се предлага в различни цветове. Благодарение на това, ще го комбинирате лесно с избрания от вас дизайн, за да бъде пространството хармонично и стилно. Той ще придаде луксозно излъчване на всяка част от жилището. Продава се в м², а цената му е разумна. Всички плочки, които ще откриете, са създадени от самата природа, затова са толкова уникални и красиви. Много хора избират за облицоване и естествения гранит. 

Монтажът също е важен, за да се запазят добрите свойства на камъка. Плочките трябва да се измият и подсушат преди лепенето. Използвайте маламашка, за да нанесете бързосъхнещо еластично лепило. Камъкът е здрав и устойчив, но за по-дълъг живот, трябва да се грижите правилно за него. Използвайте само специализирани препарати и таблетки за почистване на естествен камък.

Идеи и цветове за травертин за стена в интериорния дизайн

Ако сте решили да използвате този уникален материал, със сигурност ще останете доволни. Търговците предлагат каталог с разнообразни нюанси, които се съчетават успешно с други материали и 3d фототапети. Благодарение на това, имате безброй възможности за комбинации в интериора и екстериора. От онлайн магазин Рамоис ще ви предложат няколко вдъхновяващи идеи за облицоване на стени:

  • комбинирайте го с гранитогрес в банята – бихте могли да използвате тъмен гранитогрес за пода. Той ще се хармонизира чудесно с травертин за стена в светъл пясъчен цвят. Контрастният ефект ще създаде усещане за повече простор и елегантност в помещението;
  • кухня с дърво и камък – комбинацията между тези натурални материали ще направи пространството уютно и функционално. Добра идея е мебелите да бъдат изработени от тъмно дърво, а стените – облицовани с естествен камък лайт. Около мивката може да се сложи мозайка, за да се обособи зоната. Месинговите детайли ще са чудесно допълнение към предложените цветови нюанси. За повече цвят, добавете саксии със зелени растения;
  • акцентна стена в дневната – за стаята, която се използва най-често, ви препоръчваме декоративна мазилка с грапава текстура, в бежовата гама. Върху една от зоните заложете на красив декор в цвят оникс, който ще се превърне във фокусна точка на дневната. Мебелите могат да са с класически дизайн или модерни;
  • облицовайте коридора – тъй като тази част от жилището е по-тъмна, може да направите облицовката в неутрален пясъчен нюанс или цвят silver. Препоръчително е мебелите да бъдат изработени от естествени материали с тъмен лак, за да се открояват. Това е сигурен начин входното пространство да изглежда луксозно и елегантно. 

Направете дома си специален, като облицовате с травертин. Той ще направи интериора стилен и красив.

Къде още може да се използва травертинът?

Много луксозни къщи и кооперации са с външна облицовка от травертин в цвят голд. Това им придава по-изискан вид и със сигурност ги отличава. Хубавото е, че няма да се налага през известен период от време да подменяте мазилката. 

За екстериора бихте могли да оформите красива дворна пътека, да облицовате зоната около басейна или да направите декоративна стена. Той ще запази красотата си във времето, без да се повлияе от силното слънце през лятото и минусовите температури през зимата. Препоръчваме ви естествения камък не само за стените и за стълбищата, а и за пода на кухнята и банята. Научете повече за избора на мебели за баня в тази полезна статия.

 

Съдържание на ramois.com