Актьорът Том Ханкс получи титлата почетен доктор и изнесе реч на церемонията по дипломирането на випуск 2023 на университета Харвард, съобщи АП.

Двукратният носител на награда „Оскар“ посъветва завършващите студенти да се борят в името на истината и американските идеали като супергерои, както и да се противопоставят на всеки, който изкривява истината за собствена изгода.

„Да казваш истината вече не е еталон за обществена полза“, каза той. „Вече не е мехлемът за страховете ни и не диктува действията ни. Истината вече се смята за податлива на мненията и игрите с нулев резултат. Това означава, че присъстващите 9 000 студенти на 372-ата церемония по завършване на Харвардския университет трябва да вземат важно решение", каза Ханкс, който е влизал в ролите на астронавт, войник, дете в тялото на зрял мъж и дори професор от Харвард в рамките на дългата си холивудска кариера.


„Всички възрастни са изправени пред същия избор и трябва да вземат решение да бъдат един от трите вида американци: тези, които подкрепят свободата на всички хора; тези, които отказват; или онези, които са безразлични“, уточни звездата. „Само първите полагат усилията за създаването на един по-съвършен съюз, една неделима нация. Останалите пречат.“

Президентът на Харвардския университет Лорънс Бакоу подари на актьора волейболна топка с логото на Харвард, която препраща към ролята на Ханкс във филма „Корабокрушенецът“, където той говори на стара волейболна топка, за да опази здравия си разум.

Ханкс, който също беше удостоен с титлата почетен доктор в престижния университет, се пошегува с липсата си на академични квалификации, докато е заобиколен от някои от най-ярките умове в света. Актьорът позира за снимки с преподаватели и поздрави десетки студенти, които са завършили “summa cum laude” (с най-високо отличие).

Дарик