Най-влиятелният руски наемник Евгений Пригожин каза днес, че е убеден, че високопоставени длъжностни лица в Кремъл са забранили на държавните медии да включват материали за него и предупреди, че такъв подвеждащ обществеността подход до няколко месеца ще доведе до реакция на руснаците, предаде Ройтерс.

Пригожин, който е основател на наемническата група „Вагнер“, е най-открояващият се член на обкръжението на Владимир Путин, спечелил си всеобща слава в хода на 15-месечната война в Украйна.

Ръководителят на „Вагнер“ – бивш ресторантьор, който миналата седмица саркастично отбеляза, че прозвището му не трябва да бъде „Готвача на Путин“, а „Касапина на Путин“, превзе украинския град Бахмут по-рано този месец, но приносът му за тази победа беше омаловажен от държавната руска телевизия, отбелязва Ройтерс.

61-годишният Пригожин се прочу с налагането на сурова дисциплина на наемниците му и с употребата на нецензурен език и затворнически жаргон, за да напада висшето военно ръководство, включително министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Като доказателство за това колко далеч се смята, че е стигнал шефът на „Вагнер“ в нарушаването на табута в Путинова Русия, държавната телевизия в продължение на 20 часа не отрази падането на Бахмут и не излъчи победната реч на Пригожин.

Запитан за това, което изглежда е забрана държавните медии да говорят за него, Пригжожин използва различни руски поговорки, за да жегне отговорните лица. Той каза, че „Забраненото винаги е по-сладко“, че „Вагнер“ не е калъп плъзгав сапун, който бюрократите са свикнали да си прехвърлят, че „Вагнер“ е шило, което няма как да бъде скрито.

Напълно убеден съм, че те са забранили да ме отразяват, заяви Пригожин.

„Тези високопоставени бюрократи, същите тези кремълски кули се опитват да затворят устата на всеки, за да не говори за „Вагнер“, но това ще се превърне в нов тласък за хората“, предупреди Пригожин.

Според него такъв подход ще провокира реакцията на руския народ.

В дългосрочен план, а това са 2-3 месеца, хората гневно ще реагират на това, че затварят устата и запушват ушите на всички, смята Пригожин.

Кремъл и министерството на отбраната пренебрегват изблиците на Пригожин, които изглежда нарушават правилата на строго контролираната политическа система, изградена от Путин откакто той спечели най-високи пост в Кремъл в последния ден на 1999 г., посочва Ройтерс.

След като Пригожин обяви победа в Бахмут, на Кремъл бяха нужни 10 часа, за да разпространи изявление от 36 думи, с което поздравява „Вагнер“ и части на въоръжените сили за „освобождаването“ на Артьомовск – използваното от Русия име на Бахмут от съветско време, а Пригожин не беше споменат поименно.

В неделното си аудиообръщение Пригожин каза, че 72 000 украински войници са били убити в „месомелачката“ в Бахмут, а между 100 и 140 хиляди са били ранени.

Ройтерс не беше в състояние да потвърди данните за загубите на бойното поле на нито една от воюващите страни. Нито Русия, нито Украйна публикуват данни за загубите си, но Киев каза, че загубите на Русия в Бахмут са огромни, защото тя е нападащата страна.

Киев твърди, че неговите сили все още контролират малка част от Бахмут.

Дир.бг