Президентът на Украйна Володимир Зеленски се появи на Втората среща на върха на Европейската политическа общност (ЕПО).

През последните дни имаше очаквания Зеленски да присъства, но нямаше потвърждение. Той посети наскоро срещите на върха на Арабската лига в Саудитска Арабия и на Г-7 в Япония, въпреки че плановете за пътуване на украинския лидер никога не се разкриват предварително, отбелязва БТА. "Щастлив съм, че съм тук", заяви Зеленски пред камерите на 600-те журналисти, отразяващи форума. Той благодари на молдовския народ, че е приел много украински бежанци още от първия ден на войната в Украйна. "Ще потвърдим отново нашата подкрепа за Украйна, която устоява пред руската агресия", заяви от своя страна молдовският президент Мая Санду. Форумът се провежда в двореца "Мими" на около 20 километра от границата с Украйна.

ЕПО беше създадена миналата година като форум за лидери от цяла Европа, които се събират заедно и обсъждат и търсят решение на някои от най-големите транснационални предизвикателства. За участие тази година са поканени 47 държавни и правителствени ръководители, както и председателите на Европейския съвет, на Европейската комисия и на Европейския парламент.

Санду заяви вчера, че срещата на върха на ЕПО е послание на Европа за ангажираността ѝ с мира и осъждане на руското инвазия в Украйна. 

Европа организира среща на върха, за да предупреди Москва, че Молдова не е сама. 

Така Франс прес описа в свой анализ форума в Кишинев. Преди нахлуването на Русия в Украйна Молдова вече беше една от най-бедните страни в Европа. Сега тя е приела най-големия брой бежанци на глава от населението, след като в нея дойдоха хиляди украинци, бягащи от войната, се посочва в съобщение на сайта на канцеларията на британския премиер Риши Сунак.

През март Обединеното кралство обяви отпускането на допълнителни 10 млн. паунда в подкрепа на реформите, включително в енергийния сектор на Молдова, които ще помогнат на страната да се защити от икономически и политически манипулации, на които Русия е способна. Лондон предостави също така и 12,5 млн. паунда на агенциите на ООН с цел подпомагане на украинските бежанци в Молдова, а днес Сунак ще обяви отпускането на още 10,5 млн. паунда за продължаване на тези усилия, отбелязват от канцеларията му. 

Молдова е разделена от отцепнически регион, окупиран от руски "миротворци", а нейната политика е подкопана от корупция и чужди провокатори. Тя изостава от своите съседи на запад и на север в стремежа си да се присъедини към европейския проект, но повишеното внимание, което западните държави обръщат на региона след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, разклати политическата картина, припомня Франс прес. 

България е представлявана от държавния глава Румен Радев.

В рамките на форума той ще участва в тематична кръгла маса по енергетика. Предвижда се президентът да проведе и двустранни срещи с лидери от редица европейски държави. 

Британският министър-председател се очаква да обяви ново партньорство с България, "за да ѝ помогне да разруши бизнес модела на организираните престъпни групи, които са дълбоко замесени в незаконната миграция", се казва още в съобщението на британската премиерска канцелария.

"България се намира на кръстопътя на миграционните маршрути през Източното Средиземноморие и Западните Балкани - и при двата се наблюдава около 40-процентно увеличение на незаконната миграция от 2021 г. насам. Обединеното кралство ще увеличи двустранния обмен на разузнавателна информация с България и ще работи с тази страна за повишаване на способността ѝ да открива и разбива престъпни банди, надграждайки върху предишната работа за пресичане на потока на незаконно финансиране чрез мрежите на организираната престъпност", посочват още от канцеларията на Сунак.

Според британския премиер спирането на нелегалната миграция и опазването на границите трябва да бъдат на първо място в дневния ред на европейските лидери. В обръщението си към участниците в срещата министър-председателят ще посочи опустошителното хуманитарно въздействие на незаконната миграция, която се разраства на целия континент. Той ще подчертае необходимостта всички държави да се справят с този проблем със законен и проявяващ състрадание и съпричастност подход, разкриват от канцеларията му. 

Миналата година броят на мигрантите, които пристигнаха в ЕС, нарасна с 64%, а организираните престъпни групи използват мрежи в цяла Европа за своите трансгранични престъпни дейности и за да печелят пари от човешкото нещастие. 

През последните седмици Сунак договори безпрецедентен пакет от мерки за спиране на незаконното преминаване на Ламанша от Франция и нови споразумения за връщане на незаконни мигранти в Албания. Преди две седмици министър-председателят също така се договори с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за разработване на ново споразумение между агенциите на Обединеното кралство и Фронтекс - европейската служба за гранична охрана. То ще включва съвместна работа на двете страни по критични оперативни и стратегически предизвикателства, включително в Ламанша. 

Днес министър-председателят ще обяви и началото на преговорите по ново споразумение за връщане на мигранти в Молдова и ще потвърди, че подобно споразумение, сключено с Грузия, е влязло в сила. Тези споразумения позволяват на Великобритания да връща чужди граждани, за които е установено, че нарушават имиграционните закони в Обединеното кралство. 

Обединеното кралство ще бъде домакин на среща на върха на ЕПО през 2024 г. след следващата среща на върха, на която Испания ще бъде домакин през октомври. 

Европейската политическа общност 

Инициативата за ЕПО е на президента на Франция Еманюел Макрон, припомня справка на отдел "Справочна" на БТА. ЕПО трябва да насърчи диалога и постигането на общи цели от европейските страни. Форумът е платформа за диалог, на който европейските лидери обсъждат решения на най-неотложните проблеми на Европа, като сигурността, стабилността и енергийната устойчивост с цел разширяване на сътрудничеството между ЕС, Западните Балкани, Великобритания и кавказките държави. Идеята е срещите да се организират един или два пъти годишно. 

"Целта е да имаме общоевропейско послание за единство, за изграждане на нашата Европа, послание към всички европейци независимо дали са членове на ЕС или не, за създаване на стратегическа близост. Целта е да имаме еднакъв прочит на ситуацията, която засяга нашата Европа, както и обща стратегия, която до този момент не съществуваше заради разделенията ни. И се надявам да излезем с общи проекти", заяви френският президент Еманюел Макрон на учредителната среща. 

Учредителната среща на високо равнище на ЕПО с участието на 27-те страни от Европейския съюз и още 17 европейски държави, сред които Украйна, Швейцария, Турция, Великобритания, Молдова, Сърбия, Азербайджан, се проведе на 6 октомври 2022 г. в Прага (Чехия).

Русия и Беларус са единствените европейски държави, които заради войната в Украйна не са поканени.

dir.bg