Учени изследваха останки на древно торбесто животно, тежащо четвърт тон, което е изминавало огромни разстояния из Австралия, съобщи Лайв сайънс.

Новоописаният вид, Ambulator keanei, прилича на мечка или носорог. Животното вероятно е тежало около 250 килограма и е било високо около 1 м при рамото. A. keanei принадлежи към семейство Diprotodontidae, което някога е включвало гигантски торбести животни, слабо свързани с вомбатите. Най-големият вид в тази група, Diprotodon optatum, е нараснал до размера на голям автомобил и е тежал до 3 тона.

Учените са открили частичния скелет на A. keanei през 2017 г. в ерозирала скала в резервата за диви животни Каламурина в Южна Австралия. Костите датират отпреди около 3,5 милиона години по време на плиоцена.

За новия анализ на екипа от университета "Флиндърс" в Австралия, публикувано в списание Royal Society Open Science, учените са използвали 3D компютърен скенер, с който са изследвали костите, за да създадат модел на това как може да е изглеждал A. keanei. Моделът предполага, че торбестото животно вероятно е ходило по различен начин от животни с подобни размери, които са живи днес, което може да му е помогнало да оцелее в бързо променяща се екосистема.

БТА