Хапещите мухи са силно привлечени от сини предмети, съобщава „Гардиън“. И това е защото бъркат цвета с животно, с което искат да се нахранят, твърдят учени.

Това откритие може да помогне в борбата с болестите, които се разпространяват от мухите, като например сънната болест, като направи капаните по-ефективни.

Д-р Роджър Сантър от факултета по науки за живота на университета в Аберистуит, Уелс, който е ръководител на работата, заяви, че ентомологичните изследвания на терен отдавна са показали, че мухите са привлечени от синьото, което е довело до изработването на капани в този цвят по целия свят.

"Но защо хапещите мухи са особено привлечени от сините капани е истинска загадка за изследователите", каза той.

Сред теориите е, че мухите бъркат синьото със сенчестите места, които са добри за почивка, защото сенките могат да имат син оттенък - явление, което може да се види, например, когато се хвърлят върху сняг. Предполага се също така, че сините капани приличат на животни в очите на мухата.

В опит да намерят отговор изследователите от Аберистуит разработват изкуствени невронни мрежи, които имитират визуалната обработка, която се извършва в мозъка на мухи като мухата цеце, конската и плодната муха. Изкуствените невронни мрежи са форма на машинно обучение, вдъхновена от структурата на реалните нервни системи.

Той заяви, че работата може да бъде важна за справяне с болести като човешката африканска трипанозомоза (сънна болест), която е ендемична в Африка на юг от Сахара и без лечение обикновено е фатална.

Заключенията на екипа са подкрепени от полеви експерименти, които са установили, че мухите цеце, уловени в сини капани, обикновено не са яли наскоро, което предполага, че те търсят гостоприемници.

Дарик