Изследователи от Медицинския колеж към Университета на Централна Флорида установиха нова опасност от електронните цигари. Установено е, че вайпингът унищожава полезните бактерии и увеличава броя на микробите, които причиняват кариес, заболявания на венците и клетъчни промени, които могат да доведат до рак, пише Мedical Xpress.

В изследването авторите са се фокусирали върху Streptococcus mutans - бактерия, която причинява кариес. Експертите са се интересували как излагането на електронни цигари влияе на този микроорганизъм и на други, които живеят в устата. Анализът е показал, че изпаренията създават антимикробен ефект, като затрудняват размножаването на бактериите, които са разпространени в здравата уста.

Напротив - той създава благоприятна среда за патогенната микрофлора. Потребителите на електронни цигари рискуват да имат развалени (а понякога и изпадащи) зъби и възпалени венци. Бактериалните промени могат да увеличат и риска от развитие на рак. Обикновено имунната система на здравите хора разпознава патогенните бактерии и ги унищожава. Електронните цигари потискат сигналните пътища, които активират имунната защита, което води до бързо разрастване на вредната микрофлора.

Резултатите съвпадат и с изводите от предишни проучвания, но дълго време това беше трудно доказуемо, тъй като за потвърждаване на връзката е необходимо продължително наблюдение, а вайпингът е масово разпространен сравнително отскоро.

Дарик