27-годишният Иван Димитров, който надраска името си и това на своята приятелка на стената на римския Колизеум, "не е знаел за древността на паметника". Изявлението му, съдържащо извинение и изпратено до властите в Рим, е цитирано от италианския вестник "Месаджеро" и БТА.

"Осъзнавайки сериозността на престъплението, с тези редове бих искал да поднеса моите най-искрени и честни извинения на италианците и на целия свят за щетите, причинени на културното наследство, което е наследството на цялото човечество", се казва в писмото на Иван Димитров. В него той добавя и това, че не е знаел колко древен паметник е римският Колизеум, което обаче "Месаджеро" подлага на съмнение.

По-рано и онлайн изданието на "Дейли Мейл" писа, че Димитров се е извинил, като цитира майор Роберто Мартина от карабинерите. Той разказва, че колегите му разговаряли с Иван, който пред тях изразил своите извинения и искрено разкаяние за стореното.

"Свърза се с нас, след като открихме мобилния му телефон от хотела и му оставихме съобщение да ни се обади. Естествено, той се притесняваше за правните последици и всички те му бяха обяснени", допълва униформеният.

Според MailOnline туристът, издълбал името си и това на приятелката си в стената на Колизеума, е роден в България фитнес инструктор, който живее във Великобритания. Според същата медия 27-годишният Иван Димитров, родом от Ловеч, е човекът, заснет на видео от американския турист Райън Луц, докато издълбава с ключове думите "Иван+Хейли 23" в тухлената зидария на културния паметник от първи век.

Италианската преса информира, че туристът е разследван от прокуратурата на Рим по обвинение за увреждане на културни ценности. Той е заплашен от две до пет години затвор и глоба от 2500 до 15 000 евро. Приятелката му Хейли Брейси не е част от разследването.

Колизеумът е един от най-популярните туристически обекти в света и основен символ на Рим. Посещава се от повече от 7 милиона души годишно.

Дир.бг