ООН потвърди температурния рекорд от 48.8 градуса по Целзий, установен в Сицилия през август 2021 г., като най-висока температура, измервана в Европа, съобщи "Франс прес".

Световната метеорологична организация към ООН обяви в понеделник, че е проверила и потвърдила температурния рекорд.

Според организацията той може да бъде подобрен при настоящата гореща вълна и затова тя се е отказала от практиката да го потвърди с обичайната научна публикация и е решила да избърза с обявяването, преди да има научна публикация по темата.

Рекордът от 48.8 градуса по Целзий е регистриран на 11 август 2021 г. Предишният температурен рекорд за континентална Европа датираше от 10 юли 1977 г., когато в Атина бяха измерени 48 градуса по Целзий.

Италия преживя жежък понеделник с температури, достигащи 43 градуса на места на остров Сицилия. Пикът на горещините обаче се очаква във вторник на остров Сардиния, където метеоролози вещаят близо 48 градуса по Целзий, съобщава "Франс прес".

В Рим по обед на сянка температурите бяха 39 градуса по Целзий в понеделник . В Агридженто в Сицилия и в Таранто в Пулия - 43.

"Лятото, такова, което ние го познавахме, е в процес на изчезване. На негово място идва един период от годината, в който температурите стават адски и екстремните метеорологични събития връхлитат недпредсказуемо и бурно, казва Николас Лоцито, журналист от в. "Стампа", отговарящ за темите, свързани с околната среда.

Очаква се в Италия горещата вълна да продължи цялата седмица, допълва ДПА.

На испанските Балеарски острови за вторник е издадено най-високото предупреждение за опасно време. Очаква се в град Инка - на около 30 км североизточно от столицата Палма, термометърът да стигне до 44 градуса. Това ще бъде най високата измерена температура там за тази година. На "Плая де Палма" във вторник и сряда се очакват температури до 38 градуса. Тази седмица отбелязва Третата гореща вълна в Испания за това лято.

Няма облаче в небето: какви са опасностите в жегата и как да помогнем

В резултат на това улиците на много населени места бяха безлюдни, а плажовете - претъпкани, съобщиха испанската национална телевизия и други испански медии. Малкото хора, които днес се осмелиха да излязат по улиците на Мадрид, където максималната температура на сянка беше 39 градуса, се опитаха да се разхладят с вентилатори, чадъри и бутилки студена вода.

За разлика от първите две горещи вълни този път вниманието е насочено не само към автономната област Андалусия и части от областите Каталуния и Навара, но за първи път и към популярната сред туристите Палма де Майорка, за където има прогнози за особено високи температури.

Дневник