През последните 100 години глобалното затопляне е причинило изместването на много високопланински гори нагоре към по-голяма надморска височина. Причината за това явление разкрива китайско изследване, цитирано от Синхуа.

Учени от Института за изследване на Тибетското плато към Китайската академия на науките са анализирали данни от наблюдения на дървета и храсти в продължение на 8-10 години в един и същи район в югоизточната част на Тибет. Изследователите са установили, че при пролетно затопляне с 1 градус Целзий растежът на дърветата се ускорява с 2-4 дни, но се забавя с 3-8 дни при храстите. Различната реакция на затоплянето се дължи на това, че храстите са много по-чувствителни от дърветата към по-хладна среда.

Специалистите след това са направили глобален мета-анализ, комбиниран с модел на растежа, за да проучат причините за изместването му в отговор на затоплянето при 11 алпийски дървесни линии в северното полукълбо. Линията на дърветата е границата на местообитанието, до която те могат да растат.

Направеният анализ очаквано е доказал, че дърветата са по-чувствителни към пролетното затопляне, отколкото храстите. За сметка на това храстите се влияят повече от натрупването на студ, отколкото дърветата. Резултатите показват, че от  1990 г. затоплянето на климата е стимулирало растежа на дървета в по-високите алпийски дървесни линии, докато в същото време храстите не са реагирали значително на затоплянето.

Изследователите отбелязват, че на фона на климатичните промени темповете на затопляне на голяма надморска височина са значително по-високи от тези на малка надморска височина. Това означава съкращаване на периода на растеж за храстите и удължаването му за дърветата. Несъответствието може да предостави конкурентно предимство на дърветата пред храстите чрез увеличаване на растежа, натрупване на въглерод и подобряване на наличността на ресурси, което потенциално насърчава изместването на дървесната линия нагоре в студените планински райони.

Изследването е публикувано в сп. "Нешънъл сайънс ривю".

БТА