Професор Ави Льоб от Харвардския университет вярва, че съвсем скоро можем да разберем дали извънземните съществуват. Астрофизикът и екипът му  провеждат тестове на фрагменти от метеор, паднал на Земята през 2014 г. След сложна операция струваща 1,5 милиона долара те успяват да измъкнат отломките на обекта от океанското дъно.

Метеорът, известен като CNEOS 2014-01-08, беше открит от Catalina Sky Survey, който следи за комети и астероиди, които биха могли да застрашат Земята.

CNEOS 2014-01-08 пътувал със скорост 161 280 км/ч. Това е много по-бързо от всеки известен астероид или комета. Това кара Льоб да повярва, че метеорът може да е с междузвезден произход, което означава, че идва от друга звездна система.

Оказало се, че фрагментите на метеора са от странна сплав от стомана и титан, която е много по-здрава от всеки известен естествен материал. Според Льоб не е за подценяване шанса това да е отломка от извънземен космически кораб.

Ученият каза още, че метеорът е направен от материал, който е по-здрав от всички каталогизирани 272 космически скали от НАСА през последните десетилетия.

"Очаквам нови новини до месец. Това е надеждата", каза Льоб. Според него до седмици анализите ще дадат отговор на въпроса дали отломките са с изкуствен или естествен произход.

Твърденията на Льоб за метеора обаче бяха посрещнати с известен скептицизъм от други учени, които смятат, че доказателствата не са достатъчно силни. Някои го обвиниха в сензационност. Няколко негови колеги дори отказаха партньорска проверка на работата на д-р Льоб.

Професорът по астрофизика Ави Льоб бе най-дълго служилият председател на катедрата по астрономия на Харвард, докато не стана част от консултативния комитет по наука и технологии в Белия дом. Наред с това той е един от най-големите поддръжници на теорията, че извънземни цивилизации има и те могат да влязат в контакт с човечеството.

Дир.бг