Легендарният герой на Харисън Форд - Индиана Джоунс - може и да се страхува от змии, но сега актьорът се сдоби с истинско влечуго, кръстено на него, съобщи Би Би Си.

Новооткрит вид змия в Перу е наречен Tachymenoides harrisonfordi в чест на екологичната дейност на актьора.

Форд, който е заместник-председател на групата с нестопанска цел Conservation International, нарече това "смирено признание" за скромните му заслуги.

На името на актьора са кръстени също мравка и паяк.

"Тези учени продължават да кръщават животинки на мое име, но обикновено те са плашещи децата", пошегува се Форд пред Conservation International. "Аз не проумявам доста неща. Прекарвам свободното си време в дялкане на кръстчета. Пея приспивни песни на моите босилекови растения, за да не изсъхват през нощта", сподели още Форд.
 

За разлика от героя си Индиана Джоунс, Форд неведнъж е казвал, че всъщност харесва змиите и "бързо е намерил роднинска връзка с този вид".

"Змията има очи, в които можеш да се удавиш, и прекарва по-голямата част от деня на слънце край басейн с мръсна вода - вероятно щяхме да бъдем приятели в началото на 60-те години", казва той. "Това е напомняне, че все още има много какво да научим за нашия див свят и че хората са една малка част от невъзможно обширната биосфера".
 

Откритието, дело на съвместно сътрудничество между изследователи от Перу и САЩ, е направено в перуанския национален парк "Отиши".

Tachymenoides harrisonfordi е малка змия, която в цял ръст е с дължина около 40 см и не е опасна за хората.

"За един биолог описването на нов вид и оповестяването на новото му име е една от най-важните дейности по време на кризата на биологичното разнообразие", казва Едгар Лер, водещ учен в проекта. "Само организмите, които са известни, могат да бъдат защитени".
Той се надява, че откритието ще привлече вниманието към кризата с изчезването на видовете по света.

Влечугите са особено податливи на изчезване, като в момента повече от една пета от всички влечуги са застрашени, се посочва в проучване, чиито съавтори са изследователи от Conservation International.

През 1993 г. за първи път нов вид е наречен на името на Форд - Calponia harrisonfordi - калифорнийски паяк. Години по-късно на името на актьора е наречена мравка - Pheidole harrisonfordi.

БГНЕС/Дарик