Близо 200 любители на симпатичните създания от вида Голяма панда се събраха в Токио, за да отпразнуват 18-ия рожден ден на мъжкия екземпляр Ри Ри, който понастоящем обитава зоопарка "Уено" в японската столица, съобщи Синхуа.  

Въпреки проливните дъждове, предизвикани от мощния тайфун Лан, почитатели на пандите от цяла Япония се стекоха за тържеството, организирано в Китайския културен център в Токио. Много от тях донесоха писма и ръчно изработени подаръци за косматия рожденик.

Ри Ри, роден на 16 август 2005 г. в югозападната китайска провинция Съчуан, пристигна в зоопарка "Уено" заедно с женската панда Шин Шин в началото на 2011 г.

През 2017 г. те станаха родители на прочутата панда Сян Сян, която беше върната в Китай по-рано тази година. През 2021 г. на бял свят се появиха близначетата им Сяо Сяо и Лей Лей. И трите животни, родени и отгледани в зоопарка, привлякоха тълпи от любителите на пандите от страната и чужбина.

За да се запознаят гостите с историята на китайско-японското сътрудничество в изследването и опазването на пандите, по време на тържеството по случай рождения ден бяха пускани видеоклипове и бяха организирани томбола с тематични кукли и занимание по рисуване за деца.

БТА