Xlendi, малко градче, сгушено в югозападния ъгъл на Гозо, най-големият остров в Малта, е дом на чисто нов археологически парк - и то подводен. Макар да звучи като сцена от фантастичен филм, Археологическата зона в морето е официално открита и е отворена за посетители.

Малта има завладяваща история. В миналото тя е била управлявана от римляни, сицилианци, араби, нормани и финикийци и е известна със своята сурова, покрита с фосили брегова линия.

Паркът, който е със забележителна археологическа стойност, обхваща участък от морското дъно с площ около 67 000  квадратни метра. Районът е обсипан със скали, коралови рифове, но също така включва и археологически обекти. Най-често срещаните са амфорите.

Паркът се намира на дълбочина от 115 м, което означава, че личното му посещение е възможно само за опитни водолази. Има обаче виртуален музей, който позволява на обществеността да оцени уникалното културно наследство на тази невероятна дестинация. Паркът е описан и на уебсайта Underwater Malta.

Министърът на националното наследство Оуен Боничи заявява: "Чрез този виртуален музей повече хора могат да оценят уникалните ни обекти.".

В усилията за създаването на парка се включиха Отделът за подводно културно наследство на Heritage Malta, Надзорният съвет за културно наследство и Университетът на Малта.

Въпреки че за да се докоснете лично до магията на парка, ще трябва да преминете през прецизна водолазна подготовка, посещението на музея обещава да бъде завладяващо гмуркане в дълбоководната история на Малта.

БТА