Не може да се отрече значението на съня. Всеки се чувства по-добре след добър сън, а липсата му може да има дълбоко негативни последици както за тялото, така и за мозъка. И така, какво може да се направи, за да се замени липсата на сън? Казано по друг начин, как можете да спим по-малко и въпреки това да постигнем максимални резултати?

Като психолог, който изучава начините, по които сънят благоприятства паметта, Кимбърли Фен, професор по психологияот Мичигански държавен университет, се интересува и от това как лишаването от сън вреди на паметта и познавателните способности. След някои първоначални изследвания на лишаването от сън и фалшивите признания, Фен и студентите му искат да разберат да разберат какви интервенции могат да обърнат негативните ефекти от лишаването от сън, съобщава "Science Alert".

Те намират прост отговор: "Няма заместител на съня".

Лишаването от сън влошава познавателните способности

От много години учените знаят, че лишаването от сън намалява способността за поддържане на вниманието. Когато са помолени да наблюдават компютърен екран и да натискат бутон, когато се появи червена точка - доста проста задача - участниците, които са лишени от сън, са много по-склонни да имат пропуски във вниманието. Те не забелязват ярката червена точка и не успяват да реагират в рамките на половин секунда. Тези пропуски се дължат на нарастване на нуждата от заспиване и са по-чести в моменти от 24-часовия циркаден ритъм, когато тялото очаква да спи.


Изследванията, проучващи ефекта на деривацията на съня върху по-задълбоченото мислене, показват донякъде смесени резултати. Затова Фил и екипът му се опитатват да определят как държането на хората будни в продължение на една нощ се отразява. Те карат участниците да изпълняват различни когнитивни задачи вечерта, преди да ги разпределят на случаен принцип да се приберат вкъщи и да спят или да останат будни цяла нощ в лабораторията. Участниците, на които е позволено да спят, се връщат на сутринта и всички отново изпълняват когнитивните задачи.

Установява се, че наред с нарушенията на вниманието, лишаването от сън води и до повече грешки при определяне на етапа, в който се намира човек при извършване на дадена задача. Това всъщност е сложна способност, която включва следването на поредица от стъпки в определен ред, без да се пропускат или повтарят някои от тях. Това е подобно на следването на рецепта за изпичане на торта по памет. Не бихте искали да забравите да добавите яйцата или случайно да добавите солта два пъти.

Може ли кофеинът да замени съня?

След това учените се заемат да тестват различни начини за потенциално компенсиране на липсата на сън. Какво бихте направили, ако не сте спали достатъчно през изминалата нощ? Много хора биха посегнали към чаша кафе или енергийна напитка. Едно проучване от 2022 г. установи, че над 90% от възрастните американци, включени в извадката, консумират някаква форма на кофеин ежедневно. Професорът иска да провери дали кофеинът би помогнал за поддържане на вниманието и избягване на грешки след лишаване от сън.

Фил установява, че кофеинът подобрява способността за внимание при участниците, лишени от сън, толкова добре, че представянето им е сходно с това на хора, които са спали цяла нощ. Предоставянето на кофеин на хора, които са спали цяла нощ, също повишава ефективността им. Така че кофеинът помага на всички да поддържат вниманието си, а не само на тези, които са пропуснали да заспят. Този резултат не е изненадващ, тъй като и при други изследвания са установени подобни резултати.

Въпреки това се установява, че кофеинът не намалява грешките в групата, лишена от сън, нито в групата, която е спала. Това означава, че ако сме лишени от сън, кофеинът може да ви помогне да останем будни и да играем например видео игра, но вероятно няма да ни помогне да се справите с изпит или или поставена задача на работното ни място.

Може ли дрямката да компенсира загубения сън?

Разбира се, кофеинът е изкуствен начин за заместване на съня. Вероятно всеки е чувал, че дрямката през деня може да повиши енергията и работоспособността.

Екипът дава възможност на някои от нашите участници да подремнат за 30 или 60 минути по време на периода на лишаване от сън през нощта между 4 и 6 ч. Този период от време приблизително съвпада с най-ниската точка на бдителност в циркадния ритъм. Важно е да се отбележи, че участниците, които са подремнали, не са се справили по-добре нито с простата задача за внимание, нито с по-сложната задача за определяне на мястото, отколкото тези, които са останали будни цяла нощ.

По този начин дрямката по средата на нощта не е имала забележими ползи за когнитивното представяне на сутринта след нощ на цялостно лишаване от сън.

Починете си

Въпреки че кофеинът може да ви помогне да останете будни и да се чувствате по-бодри, той вероятно няма да ви бъде полезен при задачи, които изискват изострено внимание. И макар че кратката дрямка може да ви накара да се почувствате по-добре през нощите, в които трябва да останете будни, тя вероятно няма да помогне на ефективността ви.

Накратко, достатъчният сън е от съществено значение за ума ни мозъка ни. Просто няма заместител на съня.

Дарик