Гърция се присъединява към групата страни, които обучават украински пилоти за полети с изтребители F-16. Това съобщи в платформата Х (доскоро "Туитър" украинският президент Володимир Зеленски след разговори с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Атина.

Ден след посещение в Нидерландия, по време на което обяви предстоящото предаване на 42 изтребителя към Украйна, Зеленски обяви в Х пет точки като резултат от разговорите.

В първата, освен обучението, е и подготовката на нов пакет военна помощ за Украйна. Втората е включвала обсъждане за възможните начини Гърция да помогне в обезопасяване на новия черноморски коридор на Украйна и на свобода на корабоплаването.

Третата е била за потенциалното участие на Гърция във възстановянането на Украйна, включително за роля във възстановяването на Одеса.


Между Атина и Киев също така има съгласие да се пристъпи към двустранни разговори за гаранции за сигурност, след като Гърция подписа декларацията на Г-7 в поддръжка на Украйна, приета на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11 юли.

Подкрепа за Украйна в ЕС и НАТО

Гърция също така подписа декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна, сочи петата точка от съобщението.

За декларацията съобщи и Мицотакис на пресконференция, цитиран от гръцки медии и БТА. Мицотакис и Зеленски припомнят, че НАТО не търси сблъсък и не застрашава Руската федерация и ще продължи да отговаря на руските заплахи и враждебни действия чрез укрепване на сдържащите способности и отбраната на всички страни членки. В декларацията се отбелязва и постоянният ангажимент за политическа и практическа подкрепа на Украйна в защита на суверенитета и териториалната ѝ цялост.

Гръцкият премиер и украинският президент заявяват в съвместната си декралация, че Гърция ще продължи да подкрепя политическата и материалната поддръжка на Алианса за Украйна и ще продължи да предоставя военна, техническа, отбранителна и хуманитарна помощ на Киев, както и ще участва съвместно с международни организации, съюзници и партньори във възстановяването на Украйна след войната.

Двамата декларират, че сигурността на Украйна е от жизненоважно значение за стабилността на евроатлантическото пространство и подкрепят изцяло Съвета НАТО-Украйна като форум за по-нататъшно развитие и разширяване на сътрудничеството с цел подпомагане на Украйна да завърши пътя си към евроатлантическото семейство.

Мицотакис и Зеленски отбелязват, че Гърция подкрепя Украйна да стане членка на НАТО, когато съюзниците се съгласят това да стане и когато бъдат изпълнени предпоставките, както е определено от срещата на върха на Алианса във Вилнюс.

Дир.бг