Бронзова статуя без глава, за която се смята, че изобразява римския император и философ Марк Аврелий, е иззета от Музея на изкуствата в Кливланд по нареждане на властите в Ню Йорк, разследващи антики, плячкосани от Турция, предаде Асошиейтед прес.

Заповед, подписана от съдия в Манхатън на 14 август, нарежда изземването на статуята, която музеят придобива през 1986 г. Оттогава тя е един от акцентите в колекцията му от древноримско изкуство.

Заповедта е издадена в рамките на текущо разследване на контрабандна мрежа, включваща антики, заграбени от Югозападна Турция и пренасяни през Манхатън, заяви говорителят на окръжния прокурор Алвин Браг.

Повече подробности около разследването не се разкриват.  

Статуята с диаметър 1,9 метра датира от 180 до 200 г. от н.е. и е оценена на 20 милиона долара, според окръжната прокуратура.

Турция за първи път предявява претенции относно статуята през 2012 г., когато публикува списък с десетки предмети от колекцията на музея в Кливланд, които според нея са били ограбени от страната. От музея тогава казаха, че Турция не е предоставила убедителни доказателства за плячкосване.

Марк Аврелий е управлявал като римски император от 161 до 180 г. Конфискуваната статуя изобразява мъж в развяващи се одежди, който държи едната си ръка пред себе си в царствена поза.

БТА