Смяната на караула в Бъкингамския дворец привлича туристи от всички краища на света, но посетителите на лондонската забележителност станаха свидетели на друг вид спектакъл - парад на коргита, които носеха корони, тиари и кралски одежди, предаде Асошиейтед прес. 

Около 20 почитатели на кралското семейство доведоха своите коргита, за да се включат в парада пред двореца в центъра на Лондон и да почетат кралица Елизабет Втора година след смъртта й. 
 
Кучетата от тази порода са постоянни спътници на покойната кралица още от детските й години. През живота си Елизабет е имала около 30 коргита - потомци на Сюзан, която тя получава като подарък за 18-ия си рожден ден. 
 

Агата Крерър-Гилбърт, която организира събитието в неделя, каза, че би искала парадът на коргита да се провежда всяка година в памет на Елизабет Втора.

"Не виждам по-добър начин да си спомним за нея, отколкото чрез нейните коргита, чрез породата, която тя обичаше и пазеше през целия си живот. Все още не мога да свикна с факта, че тя физически не е около нас, но мисля, че ни гледа", каза тя. 
 

Александър Бармин, който притежава корги на име Синамън (Канела) и е водил домашния си любимец на предишни събития, свързани с кралската фамилия, сподели, че парадът е бил трогателно напомняне, че Елизабет Втора вече я няма. 

"Честно казано, чувството, че кралицата вече не е сред нас, е наистина е тежко. Нейно Величество обаче завинаги ще остане в сърцата ни", каза Бармин. 

На 8 септември се навършва една година, откакто Елизабет Втора почина на 96-годишна възраст в замъка Балморал в Шотландия. Тя беше кралица в продължение на 70 години и беше най-дълго управлявалият британски монарх.

БТА/Дарик