Положението на източния фронт остава тежко, а основната задача на украинските войски е да организират надеждна отбрана и да не допуснат падането на важни укрепени пунктове, заяви началникът на сухопътните войски на Украйна ген. Олександър Сирски, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Врагът не се е отказал от намерението си да достигне границите на Донецка и Луганска област", посочи висшият военен в публикаиця в социалната мрежа Телеграм.

"Основната ни задача е да организираме надеждна отбрана, да не допускаме превземане на нашите укрепени пунктове и позиции на купянското и лиманското направление, а също и да осъществим успешно настъпление и да достигнем определените линии в бахмутския участък от фронта", добави той.

Най-ожесточените боеве в рамките на войната в Украйна се водят сега в Запорожка област, каза на свой ред министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу. Украйна е задействала стратегическия си резерв бригади, чиито военнослужещи са обучени от западни инструктори, каза той.

Междувременно Ройтерс съобщи, че назначен от Русия представител е признал, че силите на Москва са напуснали украинското село Работино, като са го направили по тактически съображения. Признанието идва повече от седмица след като Киев обяви, че си е върнал селището.

"Руската армия напусна - тактически напусна - това селище, защото да се остава на гола земя, при положение че няма начин да се окопаеш напълно, е лишено от всякакъв смисъл. Затова руската армия се изтегли към хълмовете", посочи Евгений Балицки, ръководител на проруската администрация в Запорожка област в телевизионно интервю, цитиран от новинарския портал РБК.

Русия досега не е признавала загубата на Работино, чието превземане беше обявено от Украйна на 28 август. В ежедневната си сводка за бойните действия от вчера руското министерство на отбраната заяви, че силите му са отблъснали две украински нападения в района на селището.

Повече от 18 месеца след руското нахлуване Украйна казва, че напредва и че е постигнала пробив в първата отбранителна линия на Русия на няколко места по фронтовата линия, въпреки многократните изявления на Mосква, че започналото преди три месеца украинско контранастъпление е провал, отбелязва Ройтерс.

Най-ожесточените боеве в рамките на войната в Украйна се водят сега в Запорожка област, заяви вчера руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Дир.бг