Макар че процесът може да изисква приспособяване, смяната на имената на държавите не е необичайно явление. Шри Ланка се наричаше Цейлон, Малая стана Малайзия, от неотдавна Чешката република е Чехия, а от миналата година името на Турция официално беше променено на Тюркие.

Съществуват множество причини, поради които дадена държава може да избере да промени името си - от желание за  опростяване на името до по-добро представяне на географията и историята на държавата. Най-новата държава, за която се говори, че ще направи това, е най-многолюдната в света - Индия.

В конституцията си страната е посочена както като Индия, така и като потенциалното си ново официално име Бхарат, и очевидно прави тази промяна, за да се откъсне от конотациите на колониалното робство - друг често срещан мотив за промяна на името. По същата причина Северна Родезия стана Замбия, а Южна Родезия - Зимбабве.

Всъщност "новото" име е санскритски термин, който води началото си от свещени текстове, написани преди около 2000 години, и вече е второто от официалните имена на Индия, което обикновено се използва по-разговорно.

Бхарат е древна дума на санскрит и много историци смятат, че тя датира от ранни хиндуистки писания. Етимологичните корени на името "Индия" са свързани с река Инд, която на санскрит се нарича Синдху. Друго популярно име на държавата, което обаче не е публично признато, е Индустан, което означава "земя на индусите" на фарси (езикът, който се говори в Иран). И трите имена са били използвани преди британската колонизация.

Идеята Индия да се нарича официално Бхарат следва тенденцията на правителството на Нарендра Моди да преименува местности и градове. Около този въпрос обаче има много спорове. След като градината на Моголите в Ню Делхи официално беше наречена Амрит Удян, критиците на правителството обвиниха Моди и неговата партия Бхаратия Джаната, че заличават историята на моголското население на Индия.

Не е изненадващо, че идеята за преименуване на цялата страна също е доста спорна. Шаши Тарур, депутат от партията Индийски национален конгрес, заяви: "Надявам се, че правителството няма да бъде толкова глупаво, че да се откаже напълно от "Индия", която има неизчислима стойност на марката, изграждана в продължение на векове. Трябва да продължим да използваме и двете названия, а не да се отказваме от претенциите си за име, което напомня за историята, име, което е признато по целия свят".

Промяната на името на страната все още не е потвърдена, но слухът набра сила, след като в интернет беше споделен документ, в който Моди се нарича министър-председател на Бхарат, а не на Индия.

В поканите за високопоставени лица на срещата на Г-20 също се споменаваше Драупади Мурму като президент на Бхарат, а индийските служители, които присъстваха, носеха лични карти, обозначени вместо това с Бхарат.

Макар че това остава все още предположение, изглежда, че индийското правителство е твърдо решено да подкрепи идеята за официалното преименуване на Индия.

Дир.бг