Испански археолози откриха значим обект с палеолитно пещерно изкуство на югоизточното испанско крайбрежие, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Рисунките са на животни - коне, елени, бикове. В пещерата Кова Донес в Миларес, близо до Валенсия, има повече от 200 изображения и гравюри на най-малко 24 000 години. Тя е с дълбочина 500 м.

Въпреки че мястото е добре познато на местните жители и туристите, рисунките остават неизвестни до откриването им от изследователите от университетите в Сарагоса и Аликанте, които са свързани с университета в Саутхамптън.

    Аитор Руис-Редондо, старши преподавател по праистория в Сарагоса и Саутхамптън, казва: "Когато видяхме първия нарисуван зубър (изчезнал див бик), веднага осъзнахме, че той е важен. Въпреки че Испания е страната с най-голям брой обекти на палеолитно пещерно изкуство, повечето от тях са съсредоточени в северната част на страната. Източна Иберия е област, в която досега са документирани малко от тези обекти."

Учените са документирали повече от 100 мотива за своето изследване, което е публикувано в списание "Античност", като са потвърдени най-малко 19 изображения на животни. Много от тях са направени необичайно с помощта на глина.

Те мислят, че откритието, направено през юни 2021 г., е най-важният обект на палеолитно пещерно изкуство в региона, който може да се похвали с най-голям брой мотиви, открити в Европа след Атксура (Биская) през 2015 г.

"Животните и знаците са изобразявани просто чрез плъзгане на покрити с глина пръсти и длани по стените", добавя Руис-Редондо.

Изследователите вярват, че в пещерите ще бъдат открити още произведения на изкуството, тъй като проучванията им продължават.

Дир.бг