Световното първенство по баскетбол приключи и постепенно погледите се насочват към клубните отбори, като докато чакаме да стане време за НБА, където ще гледаме Александър Везенков в Сакраменто този сезон, европейските тимове вече започнаха подготовката си. Съвсем близо до България, в съседна Сърбия и столицата Белград, където онзи ден спретнаха велико посрещане на сребърните си медалисти от Мондиал 2023 и на Новак Джокович, завоювал титла №24 от Големия шлем, отново сътвориха невероятно шоу.

Партизан, воден от легендата и деветкратен шампион на Евролигата Желко Обрадович, победи испанския Фуенлабрада с 93:63 в предсезонен мач, попадащ във всяка една друга графа, но не и тази на обикновените. Срещата между "гробарите" и испанския тим от едноименното предградие на Мадрид бе изиграна под открито небе - на легендарният стадион "Ташмайдан". През 60-те години на миналия век там са гастролирали два звездни отбора от НБА - сборни селекции с фигури като Оскар Робъртсън, Бил Ръсел и Боб Петит, изправяли се срещу най-доброто от белградските баскетболисти.

Снощи пък 7000 фенове на "гробарите" аплодираха както своите, така и гостите от Мадрид в един по-специален двубой, за който билетите буквално бяха разграбени за няколко часа.

Връзката между Партизан и Фуенлабрада е с повече от 30 години история - през 1992 година, когато югославските клубове търпят санкции заради войната, "черно-белите" домакинстват именно във Фуенлабрада. Оттам тръгва и голямата дружба на двата тима, още повече, че през онзи сезон сърбите стигат до триумф в Евролигата, ръководени от един треньор-новобранец на име... Желко Обрадович. Победният кош на Саша Джорджевич пък завинаги остава в историята.

Атмосферата по трибуните бе невероятна, а въпреки огромната разлика в полза на домакините, гостуващия тим бе аплодиран нестихващо през целия мач и публиката скандираше "Фуенлабрада" постоянно. Извън страхотната подкрепа, с която белградските ултраси са известни години наред, техните любимци доминираха, като в един момент преднината им достигна почти 40 точки при 81:43.

Капитанът Кевин Пънтър поведе четвъртфиналистите от Евролигата с 14 точки, новото попълнение от НБА Франк Камински вкара 13, а Ален Смайлагич - 12.

    "Беше просто невероятно. Никога не съм изпитвал нещо подобно и нямам търпение да видя и усетя тази подкрепя в залата", каза след мача Камински, който ще дебютира в Европа след осем години в НБА.

Друго от попълненията на Партизан, Пи Джей Дозиър, сподели, че се е върнал към детството си, когато е играел баскетбол навън постоянно и описа случилото се като "красиво". Добавяйки, че в един момент просто е спрял да мисли за мача и е гледал феновете по трибуните.

Дир.бг