Редица научни изследвания разглеждат как музикалното обучение може да повлияе на структурата и функцията на мозъка, когнитивните умения, емоционалното и социалното развитие и др. Проучване, публикувано в Journal of Educational Psychology през 2014, обяснява положителната връзка между музикалното образование и резултатите от тестове по математика, четене и писане. Дългосрочни проучвания показват също, че ползите от музикално обучение се простират и в по-зряла възраст, изразявайки се в по-голяма когнитивна гъвкавост и емоционална интелигентност.

Преди време коментирахме как спорта може да развие допълнителни качества у децата. Учените смятат, че свиренето на музикален инструмент може да помогне за разгръщането на потенциала при децата в редица други области, тъй като ангажира различни части от мозъка. Ето някои от тях:

 • Когнитивни умения. Изучаването на инструмент е свързано с разбиране за ритъм, мелодия, хармония. Ангажирането със сложна слухова информация стимулира развитието на мозъка и подобрява умения като памет, концентрация и внимание.
 • Фина моторика: Свиренето на музикален инструмент, независимо от неговия вид, често включва координация око-ръка и сложни движения на пръстите. Това помага за усъвършенстване на различни двигателни умения като писане и рисуване.
 • Математически способности: Разбирането на музикални ноти, такт и ритъм може да укрепи математическото и пространственото мислене на детето.
 • Езиково развитие: Учените посочват, че изучаването на чужди езици, особено от далечна езикова група, е много свързано с разбирането за мелодия и ритъм. Музиката включва разбиране и тълкуване на различни звуци и звукови модели, което може да подобри езиковото развитие, слуховата памет и фонологичното разбиране.
 • Креативност: Свиренето позволява на децата да изследват своята творческа страна и да експериментират, насърчавайки тяхната креативност и въображение.
 • Концентрация и фокус: Фокусът и концентрацията, които се изискват при свирене на музикален инструмент могат да бъдат транслирани в други дейности, с които детето е ангажирано, включително помагайки в способността да се съсредоточава по-добре върху задачи.
 • Емоционална интелигентност: Свиренето позволява на децата да предават емоциите си чрез музика, което може да допринесе за емоционалната интелигентност и да им помогне да се научат да управляват чувствата си и да разпознават чувствата на другите. Когато става въпрос за свирене в рамките на група/ансамбъл, това подобрява уменията за работа в екип и сътрудничество.
 • Памет: Свиренето на музикален инструмент изисква запаметяване на гами, акорди и мелодии. Този процес работи като упражнение за капацитета на паметта. От друга страна, слуховата памет също се развива.
 • Увереност и самочувствие: Представянето пред публика може да помогне на детето да преодолее притеснение, срамежливост, да повиши неговата самоувереност и самооценка.
 • Дисциплина: Научаването на инструмент изисква време, търпение и постоянни усилия. Това помага на децата да развият своята дисциплина и мотивация.
 • Управление на стреса: Свиренето на инструмент може да служи като здравословно антисрест изживяване, когато носи удоволствие и спокойствие. В същото време обаче това е валидно, само ако изучаването на музикален инструмент се възприема положително и с желание на детето - в противен случай, това може да добави допълнителен натиск и стрес в живота му.

 

Как да изберем подходящ музикален инструмент?

Изборът на музикален инструмент за детето зависи от различни фактори. На първо място това са личните интереси и предпочитания. Разбира се, децата, особено в ранна възраст, нямат толкова добра представа за музиката и различните инструменти, за да изберат сами. Те често изпробват различни неща, докато намерят своето място и в това няма нищо лошо.

Решението може да наклони в една или друга посока също в зависимост от възрастта, физическите дадености и възможности на детето, неговата зрялост. Инструментът трябва да отговаря на размера на детето, тъй като това може да повлияе на комфорта и способността му да свири. Често се препоръчва започване с по-прост и лесен инструмент и постепенното преминаване към по-сложни, за да се изгради здрава основа в музиката, увереност и дисциплина.

Ето някои специфики при едни от най-популярните инструменти за деца:

 • Пиано: Пианото е популярен избор за деца, тъй като осигурява силна основа в музикалната теория и помага за развитието на сръчността на пръстите и координацията око-ръка.
 • Китара: Китарите се предлагат в различни размери, което ги прави подходящи за различни възрастови групи. Ученето на китара може да подобри силата на пръстите и координацията. Укулелето е по-малка версия на китарата, което я прави подходяща за малки деца. Сравнително лесно е за научаване и може да бъде чудесно въведение в струнните инструменти.
 • Цигулка: Цигулката е инструмент с малък размер, подходящ за по-малки деца. Помага за развитието на фини двигателни умения, способности за слушане и силно чувство за ритъм и мелодия.
 • Виолончело: Виолончелото е по-голям струнен инструмент и би бил подходящ за по-големи деца. Той помага за развиване на поза, сила на пръстите и музикално изразяване.
 • Ударни инструменти: Инструменти като барабани, дайрета и ксилофони могат да бъдат привлекателни за децата и да им помогнат да развият ритъм, координация и чувство за време.
 • Духови инструменти: Инструменти като тромпет, тромбон, флейта или кларинет могат да бъдат представени на деца с малко повече опит. Те изискват силен контрол на дишането и координация на пръстите и устните, което спомага за развитието на белодробния капацитет и фината моторика.

Наталия Тодорова, Дир.бг