Специализираният екип от ВМС обезвреди в 11.00 ч. днес, 18 септември, боеприпаса, намерен тази нощ край Тюленово.

Военнослужещите извършиха оглед на място, при който е установено, че към останките на дрона е прикрепен 82-мм минохвъргачен осколъчно-фугасен боеприпас. Преценено е, че поради силно увреденото му състояние, преместването и превозването на боеприпаса до полигон или друго, подходящо за обезвреждане място е невъзможно. Взето е решение минохвъргачният осколъчно-фугасен боеприпас да бъде унищожен на място, с контролиран взрив в обезопасен район с радиус 150 м.

Хората, обитаващи намиращите се в близост сгради, бяха предупредени за стриктно спазване на указаните им мерки за безопасност.

Няма нанесени щети от взривяването на дрона, съобщиха от областната управа в Добрич.

Областният управител Йорданка Костадинова заяви, че изцяло контролирано е протекло взривяването. Няма нанесени никакви щети - нито по близките сгради на хотели и жилища, нито по плавателни съдове, каквито имаше в съседство на дрона с боеприпаса. Щети не са нанесени дори по скалите, където е забелязан и сниман дронът от собственик на един от хотелите на брега на морето в селото, каза областният управител Йорданка Костадинова, цитирана от пресцентъра на институцията.

Тя изказа благодарност за професионализма на служителите на Министерство на вътрешните работи за предприетите действия и на военнослужещите от Военноморските сили, отзовали се на сигнала и успешно ликвидирали боеприпаса.

Йорданка Костадинова отправя апел към всички жители в крайморските населени места, към рибарите, които излизат на риболов в морето да бъдат бдителни и внимателни, защото, за съжаление, близостта на войната създава реална опасност и за българското Черноморие. При съмнения за даден обект, гражданите са призовани да подават сигнали на тел. 112.

Летателният апарат бе забелязан в неделя вечерта. Полицията отцепи района още вечерта, а военните дойдоха за оглед днес към 9 ч.

Според експрети дронът е или руски, или украински. Апаратът най-вероятно е паднал в морето и е доплувал до брега на с. Тюленово.

Не е ясно кога и как се е появил този дрон, няма информация към този момент и как точно се е озовал във водата. Не ми е докладвано нашата система за ПВО да е засичала такъв обект", коментира военният министър Тодор Тагарев.

Дир.бг